Connect with us

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Παναγιώτης Δημητρίου στο eska.gr

Ο Αίολος πραγματοποιεί μια ονειρική πορεία σε αυτά τα 2/3 της σεζόν που διανύουμε, με τον κόουτς Παναγιώτη Δημητρίου να οδηγεί από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου την ομάδα του από νίκη σε νίκη. Η ομάδα του Ταύρου παραμένει αήττητη, όχι μόνο στον 2ο όμιλο της Β΄ΕΣΚΑ Ανδρών αλλά και στο Κύπελλο, με αποκορύφωμα την επιτυχία επί του Τρίτωνα, πρωτοπόρου της Α’ Κατηγορίας.

Ο Παναγιώτης Δημητρίου μίλησε στο eska.gr, την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΣΚΑ, όπου αναφέρθηκε στην πορεία του Αιόλου, το μυστικό της φετινής επιτυχίας, τα περιθώρια βελτίωσης που έχει η ομάδα του και τις προκλήσεις που ακολουθούν.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Παναγιώτη Δημητρίου στο eska.gr:

-Κόουτς αρχικά θα θέλαμε το δικό σου σχόλιο για την εξέλιξη στο φετινό πρωτάθλημα, όσον αφορά τον 2ο όμιλο της Β’ ΕΣΚΑ Ανδρών και την δυναμική του.

Ο φετινός όμιλος της Β’ ΕΣΚΑ σίγουρα είναι λιγότερο ανταγωνιστικός απ’ότι ο αντίστοιχος περσινός, και πιο αποδυναμωμένος όσο αφορά το σύνολο των ομάδων. Έχει καλές ομάδες, αλλά αυτές είναι λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια το σύστημα play off που έχει εισάγει η ΕΣΚΑ (και δεν υπάρχει σε άλλες ενώσεις), είναι άριστη κίνηση από πλευράς της, γιατί έτσι κρατά ζωντανό το πρωτάθλημα μέχρι τέλους με αμείωτο ενδιαφέρον, ανεβάζοντας παράλληλα και το επίπεδο, αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου. Π.χ. στο περσινό τελικό μας με τη ΦΕΑ, το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο, μια διαφήμιση για τα τοπικά πρωταθλήματα.

-Ο Αίολος πραγματοποιεί μια ξέφρενη πορεία στην κούρσα για τον τίτλο. Έχοντας μπει στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, πιστεύεις πως η ομάδα σου μπορεί να διατηρήσει την ίδια αποτελεσματικότητα και να κόψει πρώτη το νήμα;

Η φετινή μας πορεία σίγουρα είναι κάτι που σπάνια γίνεται. Αυτό μας έχει δώσει ένα μεγάλο προβάδισμα στη βαθμολογία, αλλά χωρίς την απαιτούμενη συνέχεια και συγκέντρωση, όλα μπορούν να συμβούν! Έχει ακόμα 9 παιχνίδια κι εμείς είμαστε 4 βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο. Τίποτε δεν έχει τελειώσει, γιατί οι ομάδες που μας κυνηγούν είναι κι αυτές αρκετά καλές και υπολογίσιμες. Άλλωστε για μας τώρα αρχίζει ένα δύσκολο σερί 4 παιχνιδιών. Όταν τελειώσει αυτό με καλά αποτελέσματα για μας, τότε ναι, μάλλον θα είμαστε και πρωταθλητές!

-Για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, ο Αίολος μετράει ένα εκπληκτικό αήττητο σερί, έχοντας καταφέρει μεταξύ άλλων να αποκλείσει τον πρωτοπόρο της Α’ ΕΣΚΑ, ΑΟ Τρίτων. Υπάρχει μυστικό στην επιτυχία;

Αυτό το αήττητο είναι μια κατάσταση που κάθε φορά σε ανεβάζει, σε κάνει πιο ικανοποιημένο, γιατί βλέπεις τη δουλειά όλων μας, να στέφεται από επιτυχία, αλλά πάντα πρέπει να είσαι εκεί, έτοιμος για το επόμενο παιχνίδι. Το μυστικό, αν υπάρχει πραγματικά μια πετυχημένη συνταγή, νομίζω ότι διαφέρει από ομάδα σε ομάδα, αλλά σίγουρα κάποια πράγματα είναι αναγκαία να υπάρχουν.

Πρώτα απ’όλα πρέπει να έχει σοβαρή διοίκηση με συγκεκριμένους στόχους, με άριστη συνεργασία μεταξύ αυτής, των προπονητών και των παιχτών! Αυτό το εκπληρώνει στο ακέραιο η διοίκηση του κ. Κακομανώλη.

Κι αυτό γιατί μαζί καθίσαμε και καταλήξαμε τι έφταιξε και πέρυσι δεν ανεβήκαμε, κρατήσαμε τον βασικό κορμό κι απλά ταιριάξαμε τα κομμάτια του παζλ που έλλειπαν. Έτσι αποκτήσαμε βάθος στο πάγκο και γεμίσαμε θέσεις που πραγματικά μας «πόνεσαν» την προηγούμενη χρονιά.

Δεύτερον, η ομάδα κατάφερε να γίνει μια μεγάλη παρέα. Σε αυτές τις κατηγορίες, αν δεν είσαι ενωμένος στα αποδυτήρια και στο γήπεδο μα και έξω από αυτό, δύσκολα πετυχαίνεις. Οι σχέσεις μας είναι άριστες. Εγώ σαν προπονητής τους , πιστεύω πολύ στις διαπροσωπικές σχέσεις και στη σωστή διαχείριση, που είναι άλλωστε το 50% του κοουτσαρίσματος. Άλλωστε κάποιους απ’αυτούς Σπυριδάκης, Γιοβάς, τους έχω από παιδικό!!

Σχεδόν πριν από 15-20 χρόνια στον ΑΝΟΓ και στη Βούλα αντίστοιχα. Έχουμε πάει μαζί στη Β’ Εθνική στον Άλιμο και ξανά στον Πρωτέα Βούλας, όπου ανεβήκαμε 2 χρονιές 2 κατηγορίες. Αυτοί όπως και ο Χάλαρης, που συνεργάζομαι τα 7 τελευταία χρόνια, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, και εγώ γνωρίζω τί πρέπει να τους δώσω ανά πάσα στιγμή.

Τρίτον, η σκληρή προπόνηση και η κοπιαστική δουλειά μέσα στο γήπεδο. Τα παιδιά ανταποκρίνονται 100% πάντα. Δουλέψαμε πολύ και σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, αλλά και σε τακτικά κομμάτια, στοχευμένα σε κάθε παίκτη. Αν έχεις τους παραπάνω αθλητές (που ήταν ο βασικός περυσινός κορμός), και φέρεις τον Κλήμη, Θεοχάρη, Βογιατζόγλου, Σωτηριάδη, Αφαλίδη (είναι μικρός και Ταυριώτης και πολύ ελπιδοφόρος ψηλός, όπως και ο Μαμουνής), τότε το επίπεδο της προπόνησης ανεβαίνει σε φανταστικό επίπεδο και ο ανταγωνισμός τους κάνει όλους καλύτερους! Παίκτες και προπονητές!

-Θεωρείς πως για να καταφέρει μια ομάδα να φτάσει σε τόσες πολλές συνεχόμενες νίκες (23), η πνευματική προετοιμασία πριν τους αγώνες είναι το ίδιο σημαντική με την αγωνιστική;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση αναφέρεται στην καρδιά αλλά και στην εμπειρία αυτών των παικτών. Το θέμα της πνευματικής συγκέντρωσης τους είναι κάτι αυτονόητο-δεδομένο, που οι μεγαλύτεροι το μεταφέρουν στους μικρότερους. Πίστεψέ με όμως δεν κατεβαίνουμε τόσο για το αήττητο ρεκόρ, αλλά για το πρωτάθλημα. Το αήττητο είναι κάτι που απλά συμβαίνει εξαιτίας όλων των παραπάνω.

dimi

-Ανησυχείς για το πως μπορεί να αντιδράσουν οι παίκτες σου στο ενδεχόμενο μιας ήττας; Ή θεωρείς πως υπάρχει ένα σύνολο πολύ δεμένο που είναι έτοιμο να διαχειριστεί ψυχολογικά ακόμη και ένα στραβό αποτέλεσμα;

Ίσως η πιο εύκολη απάντηση από όλες είναι αυτή. Είμαι περήφανος που έχω τέτοιες μονάδες, μα και ανάλογους χαρακτήρες απέναντί μου και δεν ανησυχώ καθόλου. Δύο μεγάλα παιχνίδια που παίξαμε φέτος, το ένα με τη σπουδαία ομάδα του Κουκακίου, που γυρίσαμε ένα παιχνίδι χαμένο -10 πόντους, 2’ πριν το τέλος, αυτοί το πίστεψαν πιο πολύ κι από μένα! Με τον Τρίτωνα δε, πάλι -10 πίσω και εκεί το ξεπέρασαν γρήγορα! Τα παιδιά έχουν αυτό που λέμε μπασκετικό εγωισμό, στο μέγιστο επίπεδο. Βέβαια κάποια στιγμή θα χάσουμε, αλλά αυτό το αντιμετωπίζουμε σαν φυσικό επακόλουθο του παιχνιδιού.

Μπορείς να μας δώσεις μια γενικότερη εικόνα για την φιλοσοφία που υπάρχει στον Αίολο; 

Καταρχήν ο Αίολος είναι ένα ιστορικό σωματείο και δεν του αξίζει εδώ που βρίσκεται. Θα πρέπει να πάει ξανά στις μεγάλες κατηγορίες, εκεί που ανήκει. Αυτός είναι επίπονος και μακροχρόνιος στόχος, αλλά ήδη έχει μπει και προς τα κει βαδίζουμε. Παράλληλα δουλεύουμε και σε επίπεδο Ακαδημιών, άλλωστε ο κ.Κακομανώλης σε πρώτη φάση γι’αυτό συνεργάστηκε μαζί μου, ώστε να αναπτυχθούν και να βγούν παιδιά που θα στελεχώσουν την αντρική ομάδα.

Όσο αφορά τη δική μου προπονητική φιλοσοφία που εφαρμόζω στην ομάδα, είναι να μπορούμε μέσα από πιεστικές άμυνες να καταλήγουμε σε ένα όμορφο επιθετικό παιχνίδι, προσφέροντας ποιοτικό και θεαματικό μπάσκετ. Αυτό το έχουμε καταφέρει, αφού είμαστε πρώτη άμυνα (με μεγάλη διαφορά) και μέχρι το αναβληθέν με τους Αμπελόκηπους, πρώτη επίθεση του πρωταθλήματος!

-Με δεδομένο πως έχετε πετύχει ήδη νίκες κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους και σε δύσκολες έδρες, ενώ παραμένετε αήττητοι, μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα πως ο Αίολος έχει πιάσει ταβάνι αγωνιστικά; Ή πιστεύεις πως υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης της ομάδας;

Κάθε παιχνίδι το βλέπουμε διαφορετικά κι έχει διαφορετικούς παραμέτρους. Αγωνιστικά είναι δύσκολο να πούμε ότι μέχρι εδώ φτάσαμε. Πάντα έχουμε να δώσουμε κάτι καινούργιο ή να αντιμετωπίσουμε μια ιδιαίτερη δυσκολία, που θα βρεθεί μπροστά μας. Μην ξεχνάμε ότι το Μάρτιο θ’αντιμετωπίσουμε και τον Πανερυθραϊκό, που θα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μας. ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ! Β’ Τοπικό, εναντίον Β’ Εθνικής. Προετοιμαζόμαστε για μια αξιοπρεπή εμφάνιση, που αν πιάσουμε υψηλά στάνταρ απόδοσης με τέτοιο αντίπαλο μάλλον θα έχουμε πιάσει και ταβάνι!

 

-Ακόμη και περιπτώσεις που ο Αίολος αγωνίστηκε με χτυπητές ελλείψεις, είδαμε παίκτες με μικρότερο χρόνο συμμετοχής να μπαίνουν στην μάχη και να αποδίδουν. Είναι θέμα ατομικής ποιότητας ή οφείλεται στον χαρακτήρα που έχει η ομάδα;

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν πάντα παίζουμε με μία ή δύο ελλείψεις. Το βάθος μας είναι τέτοιο που τις καλύπτουμε εύκολα. Αυτοί οι παίκτες που ανταποκρίνονται τόσο καλά, έχουν μάθει από αυτούς που λείπουν, έχουν το πάθος να διακριθούν και να κερδίσουν μια θέση, αλλά ταυτόχρονα αξίζουν και παραπάνω απ’ότι τους αναλογεί. Τους πιστεύω πολύ και τους το δείχνω.Αυτοί απλά το βγάζουν στο γήπεδο!

-Θα θέλαμε μια εκτίμηση για την συνέχεια της σεζόν, τόσο όσον αφορά τον Αίολο, όσο και για την μάχη που γίνεται στα ψηλά και τα χαμηλά της βαθμολογίας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει, ευελπιστώντας στο πρωτάθλημα. Οσον αφορά τις άλλες ομάδες και τα play off ανόδου, θα γίνει σκληρή μάχη, γιατί έχει καλές και ανταγωνιστικές υποψήφιες γι’αυτές τις θέσεις (2-5). Νομίζω ότι ο Θεμιστοκλής αδικείται από την βαθμολογία του. Έχει πολύ καλό σύνολο και ικανότατο προπονητή. Το Κουκάκι με τις 2 τελευταίες του νίκες, αλλά και με το δεμένο και μαχητικό σύνολο που έχει, θα καταλήξει ψηλά.

Αχαρνής και Θρακομακεδόνες είναι ομάδες που μας δυσκόλεψαν πολύ κι έχουν κι αυτές επίσης μερίδιο στην πεντάδα. Αμπελόκηποι, νεανικός σύλλογος αλλά ταλαιπωρούνται από το γήπεδο, θά’ναι κι αυτοί μέσα στους διεκδικητές. Από κει και πέρα, οι ομάδες στην ουρά έχουν ξεχωρίσει και περιμένουν πόσοι θα πέσουν από τις μεγάλες κατηγορίες, για τον τελικό αριθμό αυτών που θα υποβιβαστούν.

Ο Αίολος έχει ικανούς παίκτες και προπονητή, αλλά να υποθέσουμε πως υπάρχουν και οι ανάλογοι συνεργάτες που συμβάλλουν στην φετινή πορεία;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνεργάτη μου και αληθινό φίλο Γιάννη Θεοφανίδη, που με βοήθησε απίστευτα έως εδώ και του ανήκει ίδιο μερίδιο επιτυχίας. Τον κ. Κακομανώλη για την εμπιστοσύνη και την στήριξή του όλον αυτόν τον καιρό. Τον έφορο κ. Παντελή Χριστοδούλου, την ψυχή του Αιόλου, που επί 40 (!) συναπτά έτη, βρίσκεται στις επάλξεις της ομάδας πιστός στρατιώτης και είναι πάντα εκεί για ό,τι χρειαστούμε! Όλους αυτούς, αλλά και τους παίκτες μου, τους ευχαριστώ ειλικρινά για το ταξίδι το μοναδικό, που μου χάρισαν πέρυσι και φέτος… έως το επόμενο!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply