Connect with us

Ο προπονητής του αντρικού τμήματος του Πανελληνίου ΓΣ, Κωστής Λημναίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΟΚ, μεταξύ άλλων, στην συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην άνοδο στην Α’ ΕΣΚΑ, αλλά και σε πολλά ακόμη. Αναλυτικά:

Για την ιστορία του Πανελληνίου: «Ο Πανελλήνιος ΓΣ είναι ο αρχαιότερος σύλλογος στην Ελλάδα, αφού ιδρύθηκε το 1891. Όταν ιδρύθηκε, στάθηκε η αφορμή για να γίνουν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρωτοστάτησε με τα μέλη του στην ίδρυση του ΣΕΓΑΣ και κατόπιν την ίδρυση της ΕΟΚ. Ο Πανελλήνιος ήταν πρωτοπόρος και παραγοντικά και αθλητικά. Για το τμήμα μπάσκετ που μαζί με το στίβο είναι η ναυαρχίδα του συλλόγου, την δεκαετία του ’50 η «χρυσή» πεντάδα του Πανελληνίου έπαιξε ένα πρωτοποριακό μπάσκετ και πήρε πέντε συνεχόμενους τίτλους. Η παρακαταθήκη που αφήνει το όνομα στις επόμενες γενιές είναι πολύ πλούσια».

Για την «διαδρομή» της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια:«Υπήρχε μια ακμή και μια παρακμή. Συνέχισε δεκαετία του ’80 και του ‘90 και είχε πολύ καλές υποδομές. Η ομάδα κατάφερε το 2010 και έφτασε στο Final-4 του Eurocup. Πέρασαν αρκετές μεγάλες προσωπικότητες από την ομάδα του Πανελληνίου, όπως ο Γκούμας, ο Στεφανίδης, ο Γκιούσμας. Έγινε μια προσπάθεια μετά την αποχώρηση του Μίνωα Κυριακού, όμως τα πράγματα πήγαν άσχημα, αφού ήταν πολύ δύσκολο ένα σωματείο να κρατηθεί έτσι σε υψηλό επίπεδο. Αργότερα, ένα Δ.Σ. πρώην αθλητών με κάλεσε στον Πανελλήνιο. Ξεκινήσαμε από την Δ’ ΕΣΚΑ, έχοντας μια ομάδα από υποδομές και ανεβήκαμε στη Γ’ ΕΣΚΑ αήττητοι. Εκεί, με τη βοήθεια του Γκιούσμα και του Πετρόπουλου φέραμε έμπειρα παιδιά, τα στελεχώσαμε με παιδιά του Πανελληνίου και καταφέραμε, ανεβήκαμε στη Β’ ΕΣΚΑ και «κλειδώσαμε» και την άνοδο στην Α’ ΕΣΚΑ. Τώρα φιλοδοξούμε να πάμε τον Πανελλήνιο ξανά εκεί που του αξίζει, δηλαδή στις Εθνικές κατηγορίες».