Connect with us

Οι κοινωνικές ευαισθησίες και δραστηριότητες που πηγάζουν μέσα στα παρκέ, ακόμα και από έναν απλό αγώνα μπάσκετ, μια προπόνηση, είναι ξεχωριστής σημασίας. Κεντρικό σύνθημα: Ισότητα και αλληλεγγύη. Εστιάζοντας αυτή την φορά στην δράση της ιστορικής ομάδας των Εξαρχείων, την Υπεροχή, (Αστέρας για τους παλιούς). Και όχι μόνο στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος, μέσα από την διαδικασία όπου αναδείχθηκαν σημαντικοί άσοι του αθλήματος σε Ανδρες και Γυναίκες.
Θα επικεντρωθούμε σε κάτι παράλληλο με το αγωνιστικό και εξίσου κομβικό. Tις πρωτοποριακές κινήσεις που συνεχίζονται και αφορούν την ενασχόληση με τα παιδιά ειδικών ικανοτήτων. Η Υπεροχή με χαρά και καμάρι βλέπει αθλητή της με ήπια νοητική υστέρηση, να συμμετέχει κανονικότατα στις υποχρεώσεις της ανδρικής ομάδας και φυσικά, το αυτονόητο, να αντιμετωπίζεται από όλους ως ισότιμο μέλος μίας συνολικής προσπάθειας. Και οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες συνεχίζονται από το σωματείο.
Η πάσα αγάπης και ελπίδας, “κάνει τάπα” στην όποια έννοια της διαφορετικότητας και δίνει ασίστ σε όλα τα παιδιά. Το κεφάλαιο νοητική υστέρηση ή το φάσμα του αυτισμού δεν είναι ταμπού (ο παλαίμαχος διεθνής Δημήτρης Παπανικολάου, μοιράστηκε δημοσίως την δική του άλλωστε οικογενειακή περιπέτεια), ούτε απαγορεύει σε κανέναν να κυνηγήσει με ζέση και πάθος τα όνειρά του στον αθλητισμό! Η Υπεροχή λοιπόν, μέσω των δράσεών της, απόλυτα εναρμονισμένες με την σύγχρονη εποχή, δίνει εδώ και καιρό την δυνατότητα στον αθλητή Βασίλη Χωριανόπουλο να βιώνει τις δικές του μαγικές στιγμές στα γήπεδα. Απαντες είναι ίσοι, συμπαίκτες και αντίπαλοι, χωρίς καμία διάκριση, αυτό το τζάμπολ σύμπραξης αφορά όλους!
Για την ημέρα 2/4 η ανάρτηση της Υπεροχής, είναι χαρακτηριστική:” Σήμερα είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον αυτισμό. Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. Ο αθλητής μας, Βασίλης, μπορεί να μην ανήκει ο ίδιος στο φάσμα του αυτισμού, καθώς επίσημα είναι ένας αθλητής μη τυπικής ανάπτυξης, με οριακή νοητική υστέρηση, οι συμπαίχτες του όμως, ανήκουν στο φάσμα και νιώθει πολύ υπερήφανος για αυτούς. Προπονούνται μαζί, ιδρώνουν μαζί, βελτιώνονται μαζί, αναπτύσουν δεξιότητες και συνεργάζονται σε ομαδικές ασκήσεις. Βασίλη, ευχαριστούμε που είσαι κοντά μας, χαιρόμαστε που αποτελείς μέλος του Αστέρα Εξαρχείων, νιώθουμε περήφανοι για σένα και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε μαζί στα παρκέ».
(το μήνυμα γράφτηκε πέρσι, στην διάρκεια της καραντίνας).
Ο ίδιος, είχε μάλιστα γράψει κατόπιν: «Το αστέρι είναι πάντα μέσα μας και με τις συνθήκες που ζούμε τώρα που είναι δύσκολες. Ολοι θα βγούμε νικητές και θα είμαστε πιο πολύ δυνατοί». (με αφορμή την περσινή καραντίνα).
Τα «Αστεράκια» της Υπεροχής, αποτελούν τμήμα καλαθοσφαίρισης, προσαρμοσμένης κινητικής δραστηριότητας, που απευθύνεται σε άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και σε άτομα με ήπια νοητική υστέρηση. Λειτουργούν δύο τμήματα με βάση το ηλικιακό εύρος: (4-8) παιδικό, εφηβικό, ενηλίκων. Οι προπονήσεις διεξάγονται κανονικά στο κλειστό στον λόφο του Στρέφη κάθε σαββατοκύριακο (14.00), με διάρκεια από μία ώρα. Την επιστημονική πιστοποιημένη ομάδα που είναι υπεύθυνη για όλο το κόνσεπτ συγκροτούν εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί και φυσικά καταρτισμένοι προπονητές.
Μέσα από το προσαρμοσμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, οι αθλητές/ριες γνωρίζουν τα μυστικά του Μπάσκετ και παράλληλα αναπτύσσουν κινητικές, κοινωνικές και ψυχολογικές δεξιότητες. Η διαφορετικότητα δεν είναι τροχοπέδη για την ενασχόληση με τα σπορ. Μέσα από κατάλληλα στοχευμένες κινητοποιήσεις δίνεται η δυνατότητα σε όλους να αναδείξουν το ταλέντο και τις ικανότητές τους.
Τα εμπόδια υπάρχουν άλλωστε μόνο όταν τα παρατηρείς και τα βλέπεις. Το δημιουργικό ταξίδι συνεχίζεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το σωματείο των Εξαρχείων, για το όλο αξιέπαινο εγχείρημα αυτοοργάνωσης, συνεργασίας, ισότητας και αλληλεγγύης.
Επιστημονική υπεύθυνη, εργοθεραπεύτρια: Ευαγγελία Λουκοπούλου, Ηρώ Τσέτσου βοηθός εργοθεραπεύτρια, προπονητής: Διονύσης Φραγκογιάννης, Παναγιώτης Μπεκιάρης ειδικός παιδαγωγός.