Connect with us

Με συνέντευξή του στην ΕΣΚΑ ο τεχνικός της Ολυμπιάδας Παπάγου (και παράλληλα προπονητής στο εφηβικό της ΕΦΑΟΖ) Κοσμάς Μελισσάρης, ανέλυσε την φιλοσοφία και το αγωνιστικό πλάνο τόσο του ιδίου, όσο και ευρύτερα, μέσα από την δουλειά που συνεχίζεται αδιάκοπα, από τα κλιμάκια μέχρι το αντρικό τμήμα. Κάνοντας παράλληλα και μία μίνι αναδρομή με σύνδεση των τωρινών γεγονότων…

*Σαν αθλητής αγωνίστηκα κυρίως στον ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ, από τις ακαδημίες μέχρι το ανδρικό τμήμα. Γνωρίζοντας την διοίκηση λόγω της πορείας μου ως αθλητής στην ομάδα, αποδέχτηκα την πρότασή τους και έτσι ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα στις ακαδημίες του συλλόγου πριν από 15 χρόνια. Συνέχισα σαν προπονητής Παιδικού & Εφηβικού και τις δύο τελευταίες αγωνιστικές περιόδους προπονητής του ανδρικού τμήματος στην Β’ ΕΣΚΑ. Είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτή την πορεία καθώς με πολλή προσπάθεια και προσήλωση, προπονητές και διοικούντες καταφέραμε να έχουμε περισσότερους από 250 αθλητές στις ακαδημίες και υποδομές του συλλόγου και να καθιερωθούμε ως μία από τις καλύτερες ακαδημίες της ΕΣΚΑ».

«Παράλληλα, είμαι εξαιρετικά χαρούμενος και υπερήφανος διότι μέσα από το προπονητικό μας πρόγραμμα έχει προέλθει τα τελευταία 10 χρόνια πληθώρα αθλητών, οι οποίοι αποτελούν βασικούς πυλώνες ομάδων όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, το Περιστέρι, η ΕΦΑΟΖ, ο Προμηθέας Πατρών και άλλοι με προσκλήσεις σε προεθνικές και εθνικές ομάδες παίδων και Εφήβων. Τα τελευταία 7 χρόνια είμαι προπονητής του Εφηβικού τμήματος στην ΕΦΑΟΖ, με τα τελευταία 6 να αγωνιζόμαστε ανελλιπώς στην Α’ κατηγορία εφήβων. Μία ομάδα για την οποία όλοι γνωρίζουμε το τι έχει καταφέρει και το τι έχει προσφέρει στην ανάπτυξη και την αναγνωρισιμότητα του Ελληνικού μπάσκετ».

«Η Ολυμπιάδα ιδρύθηκε το 1985 με μόνο άθλημα το μπάσκετ. Προτεραιότητα του συλλόγου είναι οι ακαδημίες και βασικός στόχος η γνωριμία των παιδιών με το άθλημα με τέτοιο τρόπο. ώστε να το αγαπήσουν και να θελήσουν να ασχοληθούν περισσότερο με αυτό. Χωρίς να είναι αυτοσκοπός η νίκη, έχοντας ως φιλοσοφία το ελεύθερο μπάσκετ χωρίς σκοπιμότητα, με αποκλειστικό σκοπό την βελτίωση των αθλητών μας, παρουσιάζουμε πολύ επιτυχημένες πορείες σε όλα τα τμήματα υποδομής. Αξίες όπως ήθος, προσπάθεια, σεβασμός, αθλητικό και ομαδικό πνεύμα διέπουν όλη την λειτουργία του συλλόγου μας και η διαπαιδαγώγηση υγειών χαρακτήρων και αθλητών είναι ο πρωταρχικός μας στόχος».

«Η διοίκηση του συλλόγου εδώ και 15 χρόνια ακολουθεί με συνέπεια και σταθερότητα την στρατηγική που έχει χαράξει και συνοψίζεται στον διττό και δύσκολο στόχο: Οσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό και συγχρόνως αναπτυξιακή προσπάθεια για το μπάσκετ. Και τα αποτελέσματα δικαιώνουν αυτές τις επιλογές. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας της στρατηγικής και των επιλογών μας είναι ο αυξανόμενος αριθμός εγγραφών, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών των τμημάτων Ανδρών, Εφήβων και Παίδων αποτελείται από αθλητές προερχόμενους από τις ακαδημίες του συλλόγου και ότι σημαντικός αριθμός παιδιών από τις ακαδημίες μας αγωνίζονται σε πρωταθλήματα Εθνικών κατηγοριών».
«Συμμετέχουμε σχεδόν κάθε χρόνο στα final-4 των πρωταθλημάτων της ΕΣΚΑ στις υποδομές. Το παιδικό μας αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία τις 6 τελευταίες αγωνιστικές περιόδους, κάτι που έχουν επιτύχει ελάχιστοι σύλλογοι, ενώ το εφηβικό μας συμμετέχει με αξιόλογη πορεία στην Α2 κατηγορία. Παράλληλα το αντρικό μας, με μέσο όρο ηλικίας τα 19,7 έτη, στέκεται με αξιώσεις στο άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Β’ ΕΣΚΑ».
«Ο στόχος για την αγωνιστική χρονιά που διανύουμε παραμένει ο ίδιος. Δημιουργία συνθηκών για να γίνεται ο αθλητισμός ελκυστική απασχόληση για τα παιδιά και σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, η προώθηση παιδιών από τις ακαδημίες στα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου και στον αγωνιστικό τομέα να συνεχιστεί η σημαντική παρουσία των τμημάτων Παίδων, Εφήβων και των ανδρών στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ».

*Ο Κοσμάς Μελισσάρης είναι κάτοχος πτυχίου ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα καλαθοσφαίρισης και πτυχίου FIBA Europe Coaching Certificate (FECC). Εργάζεται ως προπονητής από το 2007.

** Να ευχηθούμε περαστικά στον κόουτς μετά την ρήξη αχιλλείου τένοντα που υπέστη και να έχει ταχεία ανάρρωση