Με συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΣΚΑ, ο 41χρονος τεχνικός των Αγίων Αναργύρων, Γιώργος Σουρμελής, μίλησε για το φετινό δύσκολο πρωτάθλημα της Β’ ΕΣΚΑ Ανδρών, πιο συγκεκριμένα βέβαια για τον 1o Ομιλο, όπου συμμετέχει η ομάδα του, αναπτύσσοντας τις σκέψεις του. Ταυτόχρονα, χαμήλωσε τόνους και πήχη προσδοκιών, καθώς ναι μεν η ομάδα του πραγματοποιεί πρωταγωνιστική πορεία, ωστόσο οι στόχοι, όπως εξήγησε «αναπροσαρμόζονται μέσα στην σεζόν». Αναλυτικά, ο πρώην τεχνικός των τμημάτων υποδομής του Ψυχικού, είπε, αναφορικά με τον προγραμματισμό της ομάδας του: «Είναι η 2η χρονιά μου στον σύλλογο στην αντρική ομάδα, αλλά και στην ανάπτυξη των υποδομών του σωματείου των Αγίων Αναργύρων».
Προσθέτοντας πως «πέρυσι, από τα μέσα της σεζόν, κάναμε τα πρώτα βήματα, ώστε να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε έναν κορμό στην αντρική ομάδα από δικά μας ταλαντούχα παιδιά, κάτι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, παιδιά συνομήλικα του Βασίλη Μουράτου, ο οποίος πια ανήκει στον Ολυμπιακό, ως γνωστόν. Το καλοκαίρι προχωρήσαμε στην ριζική ανανέωση της ομάδας και δημιουργήσαμε ένα νεανικό αθλητικό σύνολο. Από την περυσινή ανδρική ομάδα παρέμειναν μόνο δύο αθλητές, προωθήθηκαν 6 παιδιά από τις υποδομές μας και κάναμε δύο μεταγραφικές κινήσεις με νεαρούς ταλαντούχους παίκτες. Τέλος, πλαισιώσαμε επιλεκτικά την ομάδα με 4 έμπειρους αθλητές, με σκοπό να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά να βοηθήσουν τους μικροτερους να γίνουν καλύτεροι μέσα από την καθημερινή προπόνηση».
Και ανέφερε: «Το φετινό ρόστερ της ομάδας (14 αθλητές) αποτελείται από 8 παίκτες κάτω των 20 ετών και μόλις δύο άνω των 30. Το παραπάνω μοντέλο, είναι αυτό που πιστεύω και εφάρμοσα τα προηγούμενα 6 έτη στα Μελίσσια, από την Γ’ ΕΣΚΑ ως και την εδραίωση στην Α’ ΕΣΚΑ και -κατά την άποψή μου- θα έπρεπε να ακολουθούν οι σύλλογοι των τοπικών πρωταθλημάτων».
-Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας σας;
«Ο ξεκάθαρος στόχος της νέας αυτής ομάδας είναι η παραμονή στην κατηγορία και το επόμενο παιχνίδι. Μόνο αυτό. Ανά αγώνα βλέπεις τον επόμενο στόχο. Εμείς θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε ματς. Το πρωτάθλημα είναι πολύ δύσκολο με καλές ομάδες και αξιόλογους προπονητές. Από την 11η αγωνιστική, μπορεί να φαίνεται ότι ξεφύγαμε εμείς με τον Κρόνο, αλλά δεν σημαίνει και τίποτα. Η διάρκεια φέρνει τις διακρίσεις».
-Ποιους παίκτες έχετε ξεχωρίσει από τον όμιλο;
«Σίγουρα, ο Πλαγιαννάκος από την Παλλήνη, ο Πανταζής, ο Ασημένιος από τον Κρόνο, ο Τριγάζης από την ΕΦΟΑ, ο Σπανός, ο Τσιάκος από την Ηλιούπολη και οι νεαροί Βίτσος και Μπακόπουλος από την Ολυμπιάδα Παπάγου, είναι κάποιοι που ξεχωρίζουν».
-Τι χρειάζεται για να διακριθεί μια ομάδα στα τοπικά πρωταθλήματα;
«Ανεξάρτητα την κατηγορία, για να έρθει η διάκριση όλα αρχίζουν από το «στήσιμο» της ομάδας το καλοκαίρι, τις επιλογές και τον σωστό/άρτιο προγραμματισμό. Στην συνέχεια μια ομάδα θα πρέπει να προπονείται στοχευμένα και με ένταση από την προετοιμασία έως την τελευταία αγωνιστική, να κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το επόμενο παιχνίδι αγωνιστικά και πνευματικά. Χρειάζεται ενέργεια και το βασικότερο, το καλό κλίμα, η χημεία».
-Ποιο είναι το κίνητρο ενός προπονητή των τοπικών πρωταθλημάτων;
«Ο προπονητής έχει την μεγαλύτερη ευθύνη σε όλα τα παραπάνω, οπότε αν βγουν, όπως λέμε, θα έχει πετύχει η ομάδα αλλά θα πετύχει και ο ίδιος στο έργο που θα έχει αφήσει. Πιστεύω ότι το προσωπικό κίνητρο του προπονητή, ανεξάρτητα την κατηγορία και τις διακρίσεις, είναι και η προσωπική βελτίωση. Πρέπει να αναζητά νέες τεχνικές, να ενημερώνεται και να εφαρμόζει αυτό που πραγματικά ταιριάζει στην ομάδα του. Η πορεία καθιερώνει έναν προπονητή. Το σημαντικότερο, μέσα από όλη αυτή την διαδικασία και πέρα από τα αποτελέσματα, είναι να αναδείξει ο κόουτς νέους αθλητές».
-Πώς καταφέρνει να ξεχωρίζει ένας παίκτης στα τοπικά πρωταθλήματα;
«Οπως και σε όλα τα επίπεδα, πάνω από όλα, θα πρέπει να είναι αθλητής, να έχει αγωνιστικό κίνητρο. Να αναζητά, να βελτιώνεται ατομικά, να θέλει να είναι συνεχώς στο γήπεδο, να προπονείται/γυμνάζεται και μέσα από την συλλογική προσπάθεια έρχεται και η προσωπική διάκριση».
-Εάν είχατε την δυνατότητα, τι θα αλλάζατε γενικότερα στον χώρο;
«Με συναδέλφους που συζητάω, αλλά και με παράγοντες, υπάρχει πρόβλημα με τα γήπεδα, το οποίο αντιμετωπίζει και ο σύλλογός μας τα τελευταία 3 χρόνια, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το νέο κλειστό. Εκεί θα έπρεπε να γίνει μια μεγαλύτερη προσπάθεια από όσους εμπλέκονται, ώστε να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για όλους. Το δεύτερο είναι οι υποδομές, οι σύλλογοι πρέπει να εστιάσουν ακόμη περισσότερο στο κομμάτι αυτό. Υπάρχουν σωματεία με αντρικές ομάδες και μόλις 20-30 παιδιά στις υποδομές».
-Πόσο εύκολο ή όχι είναι να χειρίζεσαι διαφορετικές προσωπικότητες απλών καθημερινών ανθρώπων, με τους οποίους συνεργάζεστε μερικές ώρες στο παρκέ;
«Πραγματικά δεν είναι καθόλου εύκολο. Πρέπει ο προπονητής να είναι κοντά στους αθλητές, να κατανοεί, αλλά ταυτόχρονα να μην επηρεάζονται οι ισορροπίες. Μαζί με την διοίκηση και τον άμεσο συνεργάτη μου στην ανδρική ομάδα, Αρη Μακρυδάκη, προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στους αθλητές μας. Εκτιμώ ότι η διαχείριση είναι το πλέον σημαντικό κομμάτι για την επιτυχία μιας ομάδας και ενός προπονητή».
-Μία ήττα, σερί νίκες, πώς μπορούν να κοντρολάρονται συναισθήματα, καταστάσεις, βάσει ότι πάντα θέλουμε όλοι άμεσα και καλά αποτελέσματα;
«Για εμάς, ακόμη και το σερί, με 9 νίκες, μπορώ να πω αρκετές από αυτές ήρθαν οριακά. Σίγουρα και η ήττα είναι στο πρόγραμμα, αλλά πιστεύω ότι έχουμε την εμπειρία πλέον, να την διαχειριστούμε ανάλογα, όταν προκύπτει. Σίγουρα, το άγχος είναι υπαρκτό κομμάτι στην δουλειά μας, το οποίο απαιτεί ειδική διαχείριση. Το γεγονός ότι προπορευόμαστε, δεν μας προσθέτει κανένα έξτρα άγχος όμως, καθώς άλλωστε, ο στόχος μας είναι απλώς το επόμενο παιχνίδι κάθε φορά».