ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γράβαλος (ΣΚ Άνοιξη ): «Χρονιά με θετικό πρόσημο»

Published on

Με συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΣΚΑ ο τεχνικός του ΑBC (ΣΚ Ανοιξης), Τόλης Γράβαλος, έκανε το «ταμείο» ουσιαστικά της σεζόν, αναφερόμενος και στα πλάνα του σωματείου των βορείων προαστίων. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε:

Για τον απολογισμό:

«Είναι αξιοσημείωτη καταρχήν η προσπάθεια που γίνεται, είναι σημαντικό να ακούγονται οι απόψεις των προπονητών. Η σεζόν για εμάς (Ανοιξη BC) θα έλεγα πως αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Η εφηβική ομάδα συμμετείχε στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Α2, γέμισε με εμπειρίες τους αθλητές μας που είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση των παιδιών. Η ομάδα του αντρικού, που το ρόστερ της αποτελείται κατά 95% από νεαρούς αθλητές της ακαδημίας μας, ταλαιπωρήθηκε από συνεχείς τραυματισμούς καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν όπως επίσης και λόγω ανακαίνισης του γηπέδου μείναμε ενάμισι μήνα χωρίς γήπεδο. Με τη νέα χρονιά και με τις προσθήκες που έκανε η ομάδα, βρήκαμε τις ισορροπίες μας, κάναμε έναν πολύ καλό 2ο γύρο και καταφέραμε να τερματίσουμε εκτός play out και με λίγη τύχη θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμη και στα play off ανόδου. Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι η χρονιά κλείνει με θετικό πρόσημο».

Για το κεφάλαιο στόχοι, φιλοσοφία, δομή.

«Το ABC τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί μια αξιέπαινη προσπάθεια στον τομέα της ανάπτυξης αθλητών. Παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την έλλειψη γηπέδου, προσπαθούμε να παραμείνουμε πιστοί στο πλάνο μας, ένα πλάνο που έχει κύριο στόχο την εξέλιξη των παιδιών τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, καθώς σταδιακά θα ολοκληρώνεται με την συμμετοχή των αθλητών της ακαδημίας μας στην αντρική ομάδα και σε επόμενο στάδιο να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε υψηλότερες κατηγορίες. Εξάλλου τα τελευταία 2 χρόνια, ο βασικός κορμός της αντρικής ομάδας αποτελείται από εφήβους και αυτό είναι κάτι που μας δίνει μεγάλη χαρά για να μπορέσει να υλοποιηθεί όλο αυτό το σχέδιο. Πρωτίστως, όλοι πρέπει να καταφέρουμε να εμπνεύσουμε τους νέους αθλητές, ώστε να αγαπήσουν το μπάσκετ».

-Στις γύρω περιοχές κατοικοεδρεύουν πολλές ακόμη ομάδες της Ενωσης με την δική τους πορεία. Πώς λειτουργεί για εσάς αυτός ο ανταγωνισμός/συναγωνισμός;

«Είναι γεγονός πως σε όλους του δήμους της Αττικής αλλά και ειδικότερα στον δήμο Διονύσου κατοικοεδρεύουν αρκετοί σύλλογοι. Αυτό επιδρά θετικά στους γονείς, μιας κι έχουν την δυνατότητα να μπορούν να κάνουν την σωστότερη και ιδανικότερη επιλογή για τα παιδιά τους. Η παρουσία αρκετών ομάδων στην περιοχή δημιουργεί έναν υγιή ανταγωνισμό και θεωρώ πως μας κάνει πιο υπεύθυνους και προσεκτικούς στην διαδικασία εξέλιξης των αθλητών. Κατά την άποψή μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως ο αριθμός των ομάδων είναι δυσανάλογος με τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Αυτό αυτομάτως δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία, αφού οι προπονητικές ώρες που αναλογούν σε κάθε σύλλογο δεν είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες του. Αν η πολιτεία μπορεί να λύσει το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορέσουν να βελτιωθούν και οι συνθήκες προπόνησης, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από την Ομοσπονδία αλλά και από τις διοικήσεις των συλλόγων η συνένωση κάποιων τοπικών σωματείων».

-Αντρικό, εφηβικό, υποδομές. Πείτε μας τις διαφορές του να κοουτσάρεις σε διαφορετικές καταστάσεις και ηλικιακές κλίμακες.

«Τα τελευταία 7 χρόνια στο ABC είχα την τύχη να προπονώ όλες τις ηλικιακές βαθμίδες. Κάθε ηλικία έχει τις ιδιαιτερότητές της. Οι συνθήκες και οι απαιτήσεις μεταβάλλονται χρόνο με τον χρόνο. Στα αναπτυξιακά τμήματα ο προπονητής πρέπει να έχει κυρίως παιδαγωγική προσέγγιση κι όπως προανέφερα η φιλοσοφία μου είναι πως πρωτίστως πρέπει τα παιδιά να αγαπήσουν το μπάσκετ. Πηγαίνοντας προς τα αγωνιστικά τμήματα ο ανταγωνισμός γίνεται σίγουρα εντονότερος, ο χαρακτήρας των παιδιών αλλάζει, επηρεάζονται απ’ αυτόν και εδώ είναι το σημείο που πρέπει να επέμβει ο προπονητής, ώστε να κρατήσει τις ισορροπίες με κύριο σκοπό να εμφυσήσει την σωστή νοοτροπία, την σωστή μπασκετική νοοτροπία στους αθλητές. Να αγωνίζονται όχι αποκλειστικά για να κερδίσουν τον αντίπαλο, αλλά να αγωνίζονται επειδή αγαπούν αυτό που κάνουν και μέσα από την αγωνιστική δραστηριότητα να μπορούν να εξελίσσονται. Στο κομμάτι του αντρικού αλλάζει η προσέγγιση προς τους αθλητές, υπάρχουν και πολλές προσωπικές υποχρεώσεις (εργασία, οικογένεια), καταστάσεις που θα πρέπει να διαχειριστεί ένας προπονητής, ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

-Πώς είδατε και πώς βλέπετε την φετινή Γ’ ΕΣΚΑ; Επίπεδο, αντίπαλοι. Αν ξεχωρίσατε κάποιους παίκτες. Τι κέρδη σάς αφήνει η χρονιά. Αν κρατάτε κάποιο ματς, αν θα ξαναπαίζατε κάποιον αγώνα και τι θα διορθώνατε.

«Το πρωτάθλημα ήταν φέτος αρκετά ανταγωνιστικό, το επίπεδο των ομάδων αλλά και το επίπεδο της προπονητικής προσέγγισης ήταν αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε μια χρονιά που αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και αντίξοες συνθήκες, θεωρώ πως το μεγάλο κέρδος είναι πως καταφέραμε να παραμείνουμε ενωμένοι, να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση και σταδιακά με πολλή προπόνηση καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Το ματς που κρατάω είναι το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, εναντίον ενός πολύ δυνατού αντιπάλου, ένα παιχνίδι ειδικών συνθηκών καθώς έπρεπε και ήταν ανάγκη να κερδηθεί. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το άγχος, να μείνουμε συγκεντρωμένοι καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού και πιστοί στο πλάνο μας καταφέραμε να το κερδίσουμε. Ενα παιχνίδι στο οποίο έχει ηττηθεί η ομάδα σου, είναι πολύ εύκολο να πεις πως θα ήθελες να γυρίσεις πίσω να διορθώσεις τα πράγματα, ώστε να το κερδίσεις. Εγώ προσωπικά δεν θέλω να ξαναπαίξω κανένα παιχνίδι, είτε ήταν νίκη είτε ήταν ήττα. Κάθε ματς έχει γράψει την ιστορία του και μέσα από αυτά τα παιχνίδια προσπάθησα να διορθώσω τα λάθη μου, διδάχθηκα από τις νίκες και τις ήττες».

-Κεφάλαιο ακαδημίες, ταλέντα, επένδυση στα παιδιά. Πώς σχολιάζετε την όλη προσπάθεια που γίνεται από την ΕΟΚ και τα σωματεία;

«Κεφάλαιο ακαδημίες και γενικότερα αναπτυξιακό, θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα των προπονητών ώστε σταδιακά να βρούμε το ιδανικότερο και το σωστότερο αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθηθεί στον χώρο του μπάσκετ. Χρειάζεται συνεργασία Ομοσπονδίας, συλλόγων, προπονητών, καινούργιες και φρέσκες ιδέες, ανταλλαγή απόψεων για να μπορέσουμε σταδιακά να ακολουθήσουμε το αναπτυξιακό πλάνο το οποίο σε βάθος χρόνου θα αναπτύξει και θα αυξήσει την παραγωγική διαδικασία. Το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της Ομοσπονδίας γίνονται αρκετά σημαντικές προσπάθειες τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προπονητών με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των μικρών Εθνικών ομάδων από πολύ αξιόλογους και έμπειρους προπονητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κατά την άποψή μου πάντα, είναι η Εθνική Κορασίδων αλλά και η Εθνική Παίδων. Και δεν αναφέρομαι στην όποια επιτυχία μπορεί να είχαν οι συγκεκριμένες ομάδες αλλά κυρίως στην φιλοσοφία, στον τρόπο παιχνιδιού τους, στην πειθαρχία που έδειξαν στο γήπεδο. Θα πρέπει να είναι οδηγός για την συνέχεια ο όλος προγραμματισμός».

Popular Posts

Exit mobile version