Connect with us

Ο Φ.Ο.Τ. Χαλανδρίου έχτισε το μέλλον του, επενδύοντας στις ακαδημίες, όπου κατάφερε να φτάσει τους 250 αθλητές, με προπονήσεις κυρίως σε ανοιχτά γήπεδα. Στο άρθρο και μέσω συνέντευξής τους στην ΕΣΚΑ μιλούν κάνοντας το ταμειο και έναν… μίνι απολογισμό ο υπεύθυνος ακαδημιών και προπονητής του αντρικού, Μάριος Σπηλιωτόπουλος, ο προπονητής του γυναικείου, Αντώνης Παπαδέλος καθώς και η προπονήτρια των κορασίδων και των ακαδημιών στα κορίτσια, Ελένη Πανοπούλου, αναφερόμενοι σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται στον σύλλογο.

Αρχικά ρωτήσαμε τον υπεύθυνο ακαδημιών της ομάδας, Μάριο Σπηλιωτόπουλο, για τον αριθμό των παιδιών στις Ακαδημίες και τις κινήσεις που έγιναν για να αυξηθούν τα παιδιά.

«Ολο αυτό που έχει συμβεί στην ομάδα αποτελεί μια προσπάθεια 4 ετών, κατά την διάρκεια των οποίων αποφασίσαμε με την διοίκηση ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο σύλλογος να συνεχίσει σταθερά τα επόμενα χρόνια, είναι να επενδύσει στα νέα παιδιά. Παρά τις δυσκολίες που έφερε ο κορονοϊός, η ομάδα μας κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει τα παιδιά που είχε, αλλά να τα διπλασιάσει, φτάνοντας φέτος τα 250. Ξεκινήσαμε, προσπαθώντας να έχουμε καλούς συνεργάτες στα τμήματα ακαδημιών, ενώ αυξήσαμε και τις εβδομαδιαίες προπονήσεις, για να βρίσκονται περισσότερο μέσα στο γήπεδο τα παιδιά. Τα παιχνίδια είναι απαραίτητα, ώστε από μικρή ηλικία όλα τα παιδιά να βελτιώνονται και να περνάνε καλά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, αφού φέτος η ομάδα μας συμμετείχε σε όλα τα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ, στα αγόρια από το εφηβικό μέχρι τα junior, καθώς και στα κορίτσια, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας κατεβάσαμε 4 τμήματα σε όλα τα πρωταθλήματα από κορασίδες και κάτω».

Πώς όμως έγινε αυτή η ‘’έκρηξη’’ παιδιών και πλέον αυτό έχει αντίκτυπο και στα αγωνιστικά αποτελέσματα των ομάδων σας;

«Ξεκινήσαμε με κάποιες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα αυτή που οργανώσαμε για τα 40 χρόνια του σωματείου, έχοντας την χαρά να μας τιμήσουν τα τμήματα ακαδημιών των Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Περιστερίου και του Πανιωνίου. Κάποιες εκδρομές για αγώνες εκτός Αθηνών που πλέον έχουν γίνει αρκετές αποστολές σε τουρνουά και που η αλήθεια είναι ότι έχουν βοηθήσει τις ομάδες μας να δεθούν και να γίνουν ακόμα πιο δυνατές παρέες. Στην διάρκεια του Covid κάναμε διαδικτυακές συναντήσεις με τα παιδιά, αλλά και συναντήσεις με ψυχολόγο, όπως και μια υπέροχη κουβέντα με τον Γιάννη Αθηναίου, για να βοηθήσουμε τους γονείς και τα παιδιά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε όλοι μαζί. Είχαμε με μεγάλη επιτυχία και μια ημερίδα με θέμα τους γονείς, που μας τίμησαν με την παρουσία τους ο προπονητής της Εθνικής Εφήβων, Βαγγέλης Ζιάγκος και η ψυχολόγος, Φάννυ Ροΐδου. Η ομάδα κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την συμμετοχή στο Jr. NBA, το καλύτερο τουρνουά για την ηλικία των παμπαίδων. Είναι μεγάλη τιμή που επιλεχθήκαμε από τους διοργανωτές ως μία από τις 30 ομάδες σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά, καθώς η ευκαιρία να παίξουν τα παιδιά με εμφάνιση ομάδας ΝΒΑ, αλλά και η οργάνωση του τουρνουά από τον κ. Κώστα Κώτση κάνουν την όλη εμπειρία αξέχαστη. Έχουμε συνεργασία εδώ και κάποια χρόνια με πιστοποιημένους διασώστες σε όλες τις προπονήσεις των τμημάτων μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια όλων των παιδιών, αλλά και την πιο ποιοτική προπόνηση. Φέτος για πρώτη φορά μπήκε και γυμναστής στις προπονήσεις των αγωνιστικών τμημάτων, που δείχνει τον δρόμο για την επόμενη μέρα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι είναι πολλά μικρά πράγματα που γίνονται στην ομάδα μας με τέτοιο τρόπο, ώστε σταδιακά να χτίζεται κάτι καλύτερο σε σταθερές βάσεις και με γνώμονα πάντα τα παιδιά. Εδώ να αναφέρω την μεγάλη στήριξη από την διοίκηση σε ό,τι έχουμε χρειαστεί αλλά και την απόλυτη συνέπεια στις πληρωμές των προπονητών αλλά και την στήριξη ανεξάρτητα από κάποιο ανεπιτυχές αποτέλεσμα. Όλο αυτό έχει δώσει την απαραίτητη ασφάλεια που χρειάζονται οι προπονητές μας ώστε να δουλεύουν με όρεξη και ηρεμία».

«Σιγά σιγά έρχονται και τα αποτελέσματα, και ενώ δεν είναι αυτοσκοπός, σίγουρα όταν δουλεύεις και προσπαθείς μέσα στο γήπεδο η καλή εικόνα και η επιβράβευση είναι το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας. Φέτος το Παιδικό μας, του κόουτς Αποστόλου Σταύρου, πέρασε στην επόμενη φάση των play-off και έφτασε 1 σουτ μακριά από την άνοδο στην Α΄ κατηγορία, οι Κορασίδες μας πέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας στη φάση ανόδου, οι Παμπαίδες μας έχουν πάρα πολύ καλή εικόνα στα παιχνίδια τους κοιτάζοντας ως τα play off του Jr. NBA, ενώ έχουμε και αρκετά τμήματα από τις ακαδημίες που δουλεύουν με σωστό τρόπο και αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο, πράγμα που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον».

Ο προπονητής, Αντώνης Παπαδέλος, του Γυναικείου στον Φ.Ο.Τ. Χαλανδρίου μάς μιλάει για την καθιέρωση της ομάδας στην Α΄ κατηγορία, καθώς και τις δύο συνεχόμενες παρουσίες στο final four του Κυπέλλου.

«Σε ό,τι αφορά το γυναικείο κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να συμμετέχει στο final four του Κυπέλλου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ομάδα μας. Ήταν μια όμορφη εμπειρία για όλα τα κορίτσια και για τον σύλλογο και ελπίζουμε να έχουμε και άλλες παρόμοιες επιτυχίες στο μέλλον. Το σημαντικότερο είναι ότι καταφέραμε συγχρόνως και μια αξιοπρόσεκτη παρουσία για ακόμα μία χρονιά στο πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑ. Η μόνιμη παρουσία της ομάδας συνεχώς πάνω από την μέση του βαθμολογικού πίνακα έδειξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ότι το τμήμα μπορεί να είναι ανταγωνιστικό στο απαιτητικό πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑ και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Απώτερος σκοπός βέβαια του τμήματος είναι η σταδιακή ένταξη παικτριών από τις ακαδημίες μας, αφού η εξαιρετική δουλειά που γίνεται εκεί είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει καρπούς τα επόμενα χρόνια».

Η προπονήτρια των κοριτσιών, Ελένη Πανοπούλου, μας μιλάει για τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο τμήμα των κορασίδων και τις ακαδημίες των κοριτσιών.

«Τα τελευταία δυο χρόνια η ακαδημία μας έχει καταφέρει να έχει τρία τμήματα κοριτσιών από τις ηλικίες του δημοτικού μέχρι του λυκείου (junior, mini, κορασίδες). Αυτό φυσικά είναι πολύ ενθαρρυντικό για μας, καθώς βλέπουμε νέες αθλήτριες να κοινωνικοποιούνται και να διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους μέσα από το μπάσκετ. Φέτος είναι η πρώτη χρόνια στην ιστορία που ο Σύλλογος θα συμμετάσχει σε 4 πρωταθλήματα κοριτσιών (κορασίδων, παγκορασίδων, mini κοριτσιών και junior κοριτσιών). Η προσπάθεια και συνέπεια στις προπονήσεις, μαζί με τις δύο αποστολές σε τουρνουά στο Ράντσο, έφεραν τα κορίτσια πιο κοντά, δημιουργώντας μια εξαιρετική παρέα. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η φετινή χρόνια, κατά την οποία οι κορασίδες είχαν εξαιρετική πορεία, πήραν πρόκριση για τα play off ανόδου της Γ’ κορασίδων και τερμάτισαν στην 11η θέση. Ήταν κάτι νέο και για τις αθλήτριες, αλλά και για τον σύλλογο. Το σημαντικότερο είναι οι αθλήτριες, αλλά και οι αθλητές του συλλόγου να έρχονται και να φεύγουν χαρούμενοι από το γήπεδο, το οποίο πιστεύω το έχουμε καταφέρει. Είμαι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον των κοριτσιών στον σύλλογο».

Τέλος, ο προπονητής, Μάριος Σπηλιωτόπουλος μιλά για το αντρικό της ομάδας με την δυναμική πορεία στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος της Β΄ΕΣΚΑ.

«Η ομάδα μας την περσινή χρονιά έκανε μια πολύ καλή πορεία, φτάνοντας να διεκδικεί την πρόκριση στα play off ανόδου μέχρι το τελευταίο παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το συναίσθημα μας άρεσε και θέλαμε και φέτος να φτιάξουμε μια εξίσου ανταγωνιστική ομάδα. Είχαμε κάποια σκαμπανεβάσματα μέχρι την διακοπή των Χριστουγέννων και κάναμε αρκετές ήττες εκτός προγράμματος. Μαζί με τον συνεργάτη μου στο αντρικό, τον κόουτς, Σταύρο Αποστόλου, και μέσα από μεγάλη προσπάθεια από όλα τα παιδιά στις προπονήσεις καταφέραμε αυτό να το αλλάξουμε και να κάνουμε μετά τις γιορτές 11 νίκες και μόλις δύο ήττες. Αυτό μας έφερε από την 9η θέση που βρισκόμασταν να έχουμε κλειδώσει την 3η θέση και την συμμετοχή για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας στα play off. Προσωπικά αυτό που κρατάω είναι ότι τα παιδιά έρχονται με μεγαλύτερη διάθεση στις προπονήσεις, περνάνε καλά και αυτό φαίνεται και στα αποτελέσματα. Είμαστε όλοι αισιόδοξοι και θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε ματς. Η ομάδα μας έχει χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και ο μόνος άνω των 30 είναι ο Βασίλης Γιαννουλάκος, αλλά σίγουρα στόχος μας για το μέλλον – πράγμα που έχει άμεση σχέση με τις ακαδημίες μας – είναι σταδιακά να ανέβουν παιδιά από την παραγωγική μας διαδικασία στις ακαδημίες στο αντρικό μας τμήμα».