Connect with us

BLOG

Εφόδιο ζωής για κάθε παιδί ο αθλητισμός

Ο Γιώργος Καλαϊτζής εγκαινιάζει το προσωπικό του μπλογκ στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΣΚΑ και τονίζει την ακόμη πιο ιδιαίτερη σημασία του αθλητισμού την σημερινή εποχή στις μικρότερες ηλικίες:

“Την στιγμή που η Ελλάδα βιώνει μια ιδιαίτερη εποχή, όπου επικρατεί αβεβαιότητα και αγωνία για το μέλλον, η ελληνική οικογένεια καλείται να σταθεί όρθια μέσα από μια σειρά δυσκολιών και πάντα με γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά. Τα παιδιά μας.

Η καθημερινή μάχη για τα απαραίτητα και φυσικά η ανάγκη για γνώση έχουν πάντα προτεραιότητα στην ελληνική οικογένεια. Ο αθλητισμός παραμένει πάντα ένα πολύτιμο εφόδιο με πολύπλευρη προσφορά στην διαπαιδαγώγηση, την διαμόρφωση χαρακτήρα και την σωστή ανατροφή σε πνεύμα και σώμα.

Η άσκηση είναι ζωή

Όντας για πολλά χρόνια επαγγελματίας αθλητής, μπορώ με βεβαιότητα να σας πω πως η άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Βοηθά στην θωράκιση του οργανισμού σε θέματα υγείας, σωστής διατροφής και φυσικής κατάστασης.

Το μπάσκετ ειδικότερα απαιτεί οξυδέρκεια, πνευματική εγρήγορση και διαύγεια, με αποτέλεσμα στις νεαρές ηλικίες εκτός από το σώμα να εκπαιδεύεται και το μυαλό. Γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος σύμμαχος στην διαδικασία μάθησης που μπαίνει κάθε παιδί από την στιγμή που ξεκινάει το σχολείο μέχρι την ενηλικίωση του και ενδεχομένως και στην συνέχεια των σπουδών του σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα (δημόσια ή ιδιωτικά).

Πολλές φορές οι γονείς πιστεύουν πως η παράλληλη ενασχόληση με το μπάσκετ ή οποιοδήποτε άθλημα, αποσπά ένα παιδί από τα μαθήματα του. Δεν είναι σωστό. Η ισορροπία είναι το ζητούμενο. Η άσκηση ανακουφίζει και καθαρίζει το μυαλό, βοηθώντας τον νεαρό αθλητή να απορροφά καλύτερα και γρηγορότερα τις πληροφορίες που διοχετεύει στον εγκέφαλο του όταν βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης.

Κοινωνικοποίηση μέσω του αθλητισμού

Παιχνιδομηχανές, υπολογιστές, social media, τηλεόραση. Τέσσερις παράγοντες που πρωταγωνιστούν στις ζωές των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία και πολλές φορές εγκυμονούν κινδύνους που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Δεν είναι λίγα όσα βλέπουμε και ακούμε καθημερινά ή συμβαίνουν ακόμη και στην διπλανή πόρτα.

Αντίθετα, όταν ένα παιδί στον ελεύθερο του χρόνο γυμνάζεται, ειδικότερα μέσω ομαδικών αθλημάτων, τότε αυτομάτως εκτός από τα πλεονεκτήματα που περιέγραψα πιο πάνω, σφυρηλατεί τον χαρακτήρα του και μπορει να κρίνει και να αποφασίσει. Ετσι εχει εφόδια για να αποφύγει τις κακοτοπιές και τις προκλήσεις που θα του παρουσιαστούν.

Πάντα θα πρέπει οι γονείς να ελέγχουν τον χώρο και τους ανθρώπους που εμπιστεύονται για την αθλητική εκπαίδευση των παιδιών τους, έτσι ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες για κοινωνικοποίηση και γνώση μέσω του αθλητισμού.

Ειδικότερα στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης, η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει ανθρώπους καταρτισμένους, με ολοκληρωμένες γνώσεις σχετικά με την εκπαίδευση αθλητών από πολύ νεαρή ηλικία. Άλλωστε αυτό έχει αποδειχθεί με τις διαχρονικές επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο στα Κύπελλα Ευρώπης και μέσω της Εθνικής ομάδας.

Ένα παιδί συλλέγει εικόνες και ξεκινά να διαμορφώνει τον χαρακτήρα του σταδιακά και από πολύ μικρή ηλικία. Εκτός από το σχολείο, σημαντικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία μπορεί να παίξει ο αθλητισμός, ιδιαίτερα όταν διοχετεύεται σωστά η σημασία του και όλα όσα πραγματικά αντιπροσωπεύει”.

*** Ο Γιώργος Καλαϊτζής είχε μια πλούσια μπασκετική καριέρα. Αγωνίστηκε σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες της Εθνικής μας ομάδας, ενώ σε συλλογικό επίπεδο φόρεσε τη φανέλα των Νίκη Βόλου, Πανιωνίου, Στεφανέλ Μιλάνου, Παναθηναϊκού, Άρη, Πανελληνίου, Κολοσσού Ρόδου και Δούκα. Με την ομάδα του Παναθηναϊκού έχει κατακτήσει δύο (2) Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, το 2000 και 2002, ενώ σε εθνικό επίπεδο έχει στεφθεί οκτώ (8) φορές Πρωταθλητής Ελλάδας (1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006) και τρεις (3) φορές Κυπελλούχος (2003, 2005, 2006), όλες με τον Παναθηναϊκό. Το 1995 ήταν μέλος της Εθνικής Εφήβων η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ με την Ανδρών έχει 56 συμμετοχές και 183 πόντους.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply