Connect with us

Δεν είναι δικό μου. Το έχω δανειστεί: Ταλέντο είναι η επιλογή. Το έχω κάνει κτήμα μου. Από έναν δάσκαλο, έναν μπασκετάνθρωπο. Ερχονται πολλοί γονείς λοιπόν, με άγχος και με μια περίεργη έκφραση στα μάτια τους και με ρωτούν: «Είναι ταλέντο το παιδί μου; Τι πιστεύετε;»

Στην πραγματικότητα, ρωτούν τι σημαίνει -για μένα- η λέξη ταλέντο. Γιατί, για τους ίδιους, το παιδί τους, έχει ταλέντο. Για τους ίδιους, η λέξη ταλέντο, έχει μεταφραστεί, ανάλογα με το τι κάνει το παιδί τους, καλά μέσα στο γήπεδο, μιας και μιλάμε για μπάσκετ. Αφού βάζει στο πρωτάθλημα των Μίνι 8 π. και στο πρωτάθλημα των Παμπαίδων 12 π. και παίρνει και 3 ριμπάουντ, άρα εχει ταλέντο. Το θέμα, λοιπόν, είναι, όχι αν έχει ταλέντο, αλλά αν αυτό που οι ίδιοι «βλέπουν», μπορώ να το διακρίνω εγώ ή άλλοι προπονητές. Στην πραγματικότητα, με ρωτούν αν το παιδί τους είναι ταλέντο για να συγκρίνουν εάν έχουμε τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά. Αν συμφωνώ με την άποψή τους. Ισως ακόμα ακόμα, για να κρίνουν αν είμαι ή όχι, καλός προπονητής, ανάλογα πάντα με την απάντησή μου. Πάμε
λοιπόν, στο «ταλέντο». Πάμε να δώσουμε μια απάντηση σε όλους τους γονείς. Αν ορίσουμε το ταλέντο σαν έννοια, ίσως απαντήσουμε και στην ερώτηση.

-Ερώτηση: «Είναι το παιδί μου ταλέντο;»
-Απάντηση: «Δεν ξέρω. Θα σας πω στα 35 του…!»
Στο μυαλό μου, όταν ακούω αυτή την λέξη, έρχονται συνήθως άνθρωποι που δεν τα έχουν καταφέρει. Ανθρωποι που έκαναν πράγματα, όχι αντάξια των προσδοκιών που είχαν οι άλλοι, γι’ αυτούς. Ανθρωποι, που με πρόσχημα κάποιο τραυματισμό ή μια κακοτυχία, δεν κατάφεραν να προχωρήσουν. Ανθρωποι, που το «σύστημα» δεν τους ήθελε στον χώρο κι έτσι, χάθηκαν. Δεν ξέρω αν το παιδί σου τώρα είναι ταλέντο. Μπορείς όμως, να το βοηθήσεις να προσπαθήσει να γίνει.

Να επιλέξει την ξεκούραση Παρασκευή βράδυ, γιατί το Σάββατο το πρωί, έχει προπόνηση. Να επιλέξει να πάει στο γυμναστήριο και
όχι για καφέ. Να επιλέξει να έρθει πρώτος και να φύγει τελευταίος από το γήπεδο. Να επιλέξει να κάνει 20 σουτ περισσότερα στην προπόνηση. Να επιλέξει, όταν έχει 2 αντιπάλους, να κάνει πάσα και όχι σουτ. Να επιλέξει πότε μπορεί να κλέψει την μπάλα και πότε όχι. Να επιλέξει πότε πρέπει να κάνει την προσπάθεια και πότε όχι. Να επιλέξει τον τρόπο που θα βάλει καλάθι. Να επιλέξει να βάλει το κορμί του ή όχι. Να επιλέξει να ακούσει τι θα του πεις ή όχι. Να επιλέξει να παίξει όταν πονάει ή όχι. Να επιλέξει να κάνει σκαστή ή λόμπα πάσα στον συμπαίκτη του ή όχι. Να επιλέξει…

Να επιλέξει… Μπαίνει λοιπόν στην εξίσωση, η επιλογή. Αυτή που θα κάνει ένα παιδί, να ξεχωρίσει. Αυτή που, παράλληλα με τις γνώσεις και με την ταχύτητα σκέψης, θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Συμφωνώ ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που μας κάνουν να κοιτάξουμε ένα παιδί λίγο παραπάνω, από ένα άλλο. Υψος, χέρια-πόδια, ταχύτητα, δύναμη, άλμα, ισορροπία κτλ. Αυτά όμως, τα έχει επιλέξει ο Θεός. Εσύ έχεις την επιλογή να τα δουλέψεις ή όχι. Να τα καλλιέργησεις ή όχι. Να τα αναπτύξεις ή όχι.

Ταλέντο είναι η επιλογή της σωστής απόφασης. Η επιλογή να μετατρέψεις την ικανότητα και την
έφεση που έχεις, μέσα από την επανάληψη, βάζοντας φαντασία, σε δημιουργία. Δεν υπάρχει ταλεντόμετρο. Υπαρχει επιλογή.

Γιώργος Καλαϊτζής
Υπεύθυνος Αναπτυξιακου προγράμματος ΕΣΚΑ

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply