Connect with us

Για όλα όσα αφορούν την ομάδα της Ολυμπιάδας Παπάγου, στα περισσότερα από τα τμήματά της, μίλησε ο κόουτς Χρήστος Σγουρίτσας. Αρχικά όσα δήλωσε για την φιλοσοφία της ανδρικής ομάδας:

«Η ομάδα τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια να εμφυσήσει στον βασικό κορμό μία διαφορετική νοοτροπία επιδιώκοντας να ανεβάσουμε το επίπεδο της προπόνησης αλλά ταυτόχρονα να μειώσουμε το μέσο όρο ηλικίας. Τη φετινή σεζόν θα διαθέτουμε στο πρωτάθλημα Β’ ΕΣΚΑ, μια ομάδα από τις μικρότερες ηλικιακά με μέσο όρο 22-23 ετών. Ολα τα παιδιά μπήκαν από νωρίς στη νοοτροπία που θέλαμε και πιστεύω ότι το έχουμε πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό διαφαίνεται και από την περίοδο της προετοιμασίας, τις καθημερινές προπονήσεις, από τα φιλικά και τα παιχνίδια Κυπέλλου. Με τον συνεργάτη μου και βοηθό προπονητή, Ανδρέα Μπεζεριάνο, είμαστε χαρούμενοι γιατί δουλεύουμε με ταλαντούχους παίκτες που αγαπούν το μπάσκετ, δουλεύουν σκληρά και με συνέπεια και πρωτίστως βελτιώνονται από προπόνηση σε προπόνηση. Εύχομαι μέσα από αυτή τη φιλοσοφία και παίζοντας σύγχρονο, ποιοτικό και γρήγορο μπάσκετ να υπάρξει η καλύτερη δυνατή βελτίωση τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο».

Τι απάντησε για το δύσκολο στοιχείο της διαχείρισης πολύ νεαρών παικτών και κάποιων πολύ έμπειρων μεγαλύτερης ηλικίας:

«Θεωρώ ότι στη δουλειά του προπονητή το στοιχείο αυτό είναι το πιο δύσκολο.Σίγουρα η διαχείριση προσώπων, χαρακτήρων, ταλαντούχων παικτών με μεγάλη διαφορά ηλικίας αλλά και εμπειριών, είναι σημαντικό μέρος και φυσικά προαπαιτούμενο για κάθε προπονητή. Εκτός από τη μεθοδολογία, την τεχνογνωσία και την εμπειρία θα πρέπει ο προπονητής να μπορεί να εμπνεύσει τους παίκτες τους και εκείνοι να δείξουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προπονητή. Σε αυτό το ζήτημα είμαι από τους τυχερούς προπονητές γιατί όλοι οι παίκτες μου έχουν προσωπικότητα, αθλητική νοοτροπία και μπασκετική αντίληψη. Το σημαντικό για μένα τη συγκεκριμένη στιγμή είναι η χημεία και η ισορροπία του «εγώ» με το «εμείς». Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως τους μεγαλύτερους και εμπειρότερους παίκτες για την υποστήριξη και την θέληση τους, να δουλέψουν και να συνεργαστούν με τους πολύ μικρότερους σε ηλικία παίκτες».

Ποιοι οι στόχοι της ομάδας στη φετινή σεζόν:

«Βασικός στόχος της ομάδας μας για φέτος είναι μέσα από μια αξιοπρεπή εμφάνιση με ωραίο μπάσκετ, να έχουμε μια γρήγορη παραμονή στην κατηγορία. Ολα τα παιχνίδια θα τα παίζουμε με το ίδιο πάθος, αγωνιστικότητα, σοβαρότητα και θα διεκδικούμε πάντα την νίκη. Μέσα από τις συνθήκες του κάθε παιχνιδιού η ομάδα θα προσπαθεί να διορθώνει τα λάθη, να παίρνει πρωτοβουλίες, να βρίσκει τις λύσεις ώστε όλοι οι παίκτες να μπορούν να αντιδρούν. Και φυσικά μέσα από αυτή τη διαδικασία να έρθει η βελτίωσή τους και η συνεχή πρόοδος που είναι οι επόμενοι στόχοι! Με τον συνεργάτη μου είμαστε συνειδητοποιημένοι, έχουμε εμπιστοσύνη σε όλους τους παίκτες, παλιούς και νέους ταλαντούχους που ήρθαν και πιστεύουμε πως θα πετύχουμε τους στόχους μας».

Υπάρχουν μελλοντικοί στόχοι στο ανδρικό τμήμα, έχοντας ήδη πολυετή θητεία στον πάγκο αυτής της ομάδας;

«Οπως σας προανέφερα, η ομάδα ξεκίνησε τα 2-3 τελευταία χρόνια να παρουσιάζει ένα νεανικό ρόστερ, με συμμετοχή νεαρών παικτών και από την ακαδημία της Ολυμπιάδας Παπάγου. Ειδικά πέρυσι είχαμε συμμετοχές παικτών, και σε προπονήσεις φυσικά, από το εφηβικό και το παιδικό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία,οι μικροί αποκτούσαν εμπειρίες και παραστάσεις και οι μεγάλοι μας, ηλικιακά παίκτες το διασκέδαζαν. Το αποτέλεσμα ήταν να βγάζουμε αγωνιστική υγεία και το μεγαλύτερο όφελος μας ήταν που καταφέραμε να ενσωματωθούν στην φιλοσοφία νεαροί παίκτες γεννημένοι το 1998, 1999, 2000 ακόμη και 2001. Οι μελλοντικοί στόχοι είναι ξεκάθαροι, η ανδρική ομάδα της Ολυμπιάδας Παπάγου σε μια τριετία-τετραετία να αποτελείται από πολλούς αθλητές που προέρχονται από τα τμήματα των υποδομών.Πρέπει η προσπάθεια και το έργο που γίνεται στα τμήματα της ακαδημίας, που δεν είναι ούτε συγκυριακό, ούτε ευκαιριακό, ούτε τυχαίο πρέπει να αναδειχθεί. Είναι αποτέλεσμα σταθερής άποψης, σωστών επιλογών, οργανωμένης και σχεδιασμένης προσπάθειας και συνεργασίας διοίκησης και προπονητών. Απόδειξη αυτού είναι ότι η φετινή αθλητική σεζόν ξεκίνησε με πάνω από 250 παιδιά στην ακαδημία και σύνολο περίπου 300 αθλητές στο σύλλογο. Και ειδικά φέτος στα παιδικοεφηβικά τμήματα ήρθαν και εντάχθηκαν στο δυναμικό μας, παίκτες από όμορες περιοχές».

Κ. Σγουρίτσα, είστε παράλληλα και προπονητής στα δύο αγωνιστικά τμήματα της Ολυμπιάδας Παπάγου. Το Εφηβικό και το Παιδικό. Μπορείτε να μας πείτε και κάποια λόγια για τα συγκεκριμένα τμήματα που ομολογουμένως ακούγονται θετικότατα σχόλια?

«Ξεκινώντας από το Εφηβικό θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για μια ομάδα, με πολυάριθμο ρόστερ και ταλαντούχα παιδιά και στις 3 ηλικίες. Αρκετοί παίκτες γεννημένοι το 2000 αποτελούσαν τον βασικό κορμό στο περσινό παιδικό, που διεκδίκησε και πήρε την άνοδο στην Α΄ ΕΣΚΑ. Ηθελα να σταθώ για λίγο σε αυτή την επιτυχία. Πέρυσι όπως και φέτος, είμαι προπονητής στα παιδικό-εφηβικά τμήματα και θεωρώ ότι η επιτυχία δεν ήρθε τυχαία. Στο μπάσκετ τίποτα δεν έρχεται στην τύχη. Μέσα από την σκληρή δουλειά, το ταλέντο, το πάθος και θέληση των παιδιών αυτών αλλά και τις σταθερές βάσεις των τελευταίων χρόνων, απλά δικαιώθηκαν. Ηταν από τις μεγαλύτερες, ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου σε επίπεδο υποδομών. Θεωρητικά είναι κάτι σαν πρωταθλητές, όταν μέσα από 180 ομάδες, τρεις ομάδες κέρδισαν την άνοδο στο ανώτατο πρωτάθλημα παίδων ΕΣΚΑ. Για μένα έχουν πολύ μεγάλη σημασία τα έντονα συναισθήματα της χαράς, ότι ευτύχησαν και το γλέντησαν. Επαιξαν όμορφο μπάσκετ, πάλεψαν, αγωνίστηκαν και πήραν αυτό που τους άξιζε. Αυτό το ταξίδι θα με δένει για πάντα με αυτά τα παιδιά και τους ευχαριστώ. Ομως με τα περισσότερα παιδιά, φέτος συνεχίζω το ταξίδι. Εχουμε ένα πολύ καλό σύνολο και μέσα από τη συνεχή και καθημερινή πρόοδο και βελτίωση, έχουμε κάνει ένα καλό ξεκίνημα για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Εφηβικού στην Β΄ΕΣΚΑ. Στόχος με το εφηβικό τμήμα είναι να κάνουμε την καλύτερη δυνατή πορεία που μπορούμε και φυσικά όσο πιο ψηλά φθάσουμε στην κατηγορία τόσο το καλύτερο. Θέλω να πιστεύω ότι αρκετοί έφηβοι του χρόνου θα μπορούν να αγωνίζονται στο ανδρικό.

Για το παιδικό τμήμα που φέτος παίζει στην Α ΕΣΚΑ, ο βασικός κορμός στηρίζεται σε παιδιά του περσινού παιδικού γεν.2001, αφού έπαιζαν ως μικρότεροι. Εχουν προστεθεί και 3-4 αθλητές γεν. 2001 και οι υπόλοιποι είναι γεννημένοι το 2002 και του 2003. Το παιδικό είναι μια ομάδα που πιστεύω ότι θα είναι από τις καλές της κατηγορίας. Ομολογουμένως έχουμε να αντιμετωπίσουμε Παναθηναϊκό, Δούκα, Περιστέρι, τον περσινό πρωταθλητή BAC, την Τριπλή Κορώνα, το κολέγιο Ντερή αλλά και φυσικά ιστορικούς συλλόγους Μαρούσι, Αμύντα, Ηλυσιακό κλπ. Σαν πρώτος στόχος είναι να ευχαριστηθούμε τους αγώνες και να παίξουμε όμορφο και καλό μπάσκετ. Μέσα από αυτό ότι καλύτερο μπορούμε να διεκδικήσουμε θα το κυνηγήσουμε μέχρι το τέλος. Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι στόχος μας γενικότερα είναι η καθημερινή βελτίωση, η συνεχή πρόοδος και μέσα από την αγωνιστικότητα, το ταλέντο και το πάθος των παιδιών να χαίρονται τον αγώνα, να παίζουν σωστό μπάσκετ και με την υποστήριξη την δική μου αλλά και των συνεργατών μου Πάνο Κομπόγιωργα και Τάσο Δαμίρη, να μπορέσουν τα παιδιά να διαχειριστούν τις υψηλές απαιτήσεις αυτής της κατηγορίας αλλά τις ήττες και τις νίκες. Το μέλλον αυτών των παιδιών στο μπάσκετ δεν στηρίζεται μόνο στη φετινή σεζόν. Υπάρχει και συνέχεια».

Ποια η γνώμη σου για τη διαφορά που έχει η Ολυμπιάδα Παπάγου σε σχέση με άλλες ακαδημίες της Αττικής; Θεωρώ ότι η μεγάλη διαφορά της ακαδημίας της Ολυμπιάδας Παπάγου από άλλες ακαδημίες της Αττικής είναι η προσήλωση στο παιδί όχι μόνο ως αθλητή αλλά ως ολοκληρωμένη οντότητα. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η Ολυμπιάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δώσει τις καλύτερες ευκαιρίες και συνθήκες στα παιδιά της ευρύτερης περιοχής, ώστε να ασχοληθούν με το μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικότερα. Η διοίκηση του συλλόγου αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν το άθλημα αλλά πρωτίστως αγαπούν τα παιδιά. Ολες τους οι προσπάθειες κινούνται προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης των παιδιών σε όλους τους τομείς. Αυτό αποδεικνύει ότι ο σύλλογος λειτουργεί σε υγιείς βάσεις και με φιλοσοφία που παραπέμπει σε σύγχρονα πρότυπα ανάπτυξης του μπάσκετ.

Τελειώνοντας ο Χρήστος Σγουρίτσας εξέφρασε τις ευχαριστίες του:

«Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους συνεργάτες μου και μέλη του Δ.Σ. για την υποστήριξη και βοήθειά τους, όλους τους γονείς των αθλητών μας για το ενδιαφέρον τους, τη στήριξη και την εμπιστοσύνη, αλλά πάνω από όλους ευχαριστώ τους αθλητές μου, για την υπομονή, την επιμονή, την εργατικότητα και την ανεκτικότητα που επιδεικνύουν. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το μέλος της Διοίκησης, και Αντιπρόεδρο του συλλόγου, κ. Κώστα Κώτση για την αγάπη που περιβάλλει τις ομάδες του συλλόγου και θεωρώ ότι ειδικά φέτος είναι η κινητήριος δύναμη στη λειτουργία των τριών αγωνιστικών τμημάτων ανδρικού, εφηβικού και παιδικού.Εύχομαι καλή σεζόν, καλή επιτυχία και υγεία σε όλους τους αθλητές και τους προπονητές και καλή δύναμη στους ανθρώπους και τους αφανείς ήρωες των αθλητικών συλλόγων».

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply