ΕΣΚΑ

«Αγωνιστικότητα και σοβαρότητα»

Εχει δημοσιευτεί σε ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Για όλα όσα αφορούν την ομάδα της Ολυμπιάδας Παπάγου, στα περισσότερα από τα τμήματά της, μίλησε ο κόουτς Χρήστος Σγουρίτσας. Αρχικά όσα δήλωσε για την φιλοσοφία της ανδρικής ομάδας:

«Η ομάδα τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια να εμφυσήσει στον βασικό κορμό μία διαφορετική νοοτροπία επιδιώκοντας να ανεβάσουμε το επίπεδο της προπόνησης αλλά ταυτόχρονα να μειώσουμε το μέσο όρο ηλικίας. Τη φετινή σεζόν θα διαθέτουμε στο πρωτάθλημα Β’ ΕΣΚΑ, μια ομάδα από τις μικρότερες ηλικιακά με μέσο όρο 22-23 ετών. Ολα τα παιδιά μπήκαν από νωρίς στη νοοτροπία που θέλαμε και πιστεύω ότι το έχουμε πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό διαφαίνεται και από την περίοδο της προετοιμασίας, τις καθημερινές προπονήσεις, από τα φιλικά και τα παιχνίδια Κυπέλλου. Με τον συνεργάτη μου και βοηθό προπονητή, Ανδρέα Μπεζεριάνο, είμαστε χαρούμενοι γιατί δουλεύουμε με ταλαντούχους παίκτες που αγαπούν το μπάσκετ, δουλεύουν σκληρά και με συνέπεια και πρωτίστως βελτιώνονται από προπόνηση σε προπόνηση. Εύχομαι μέσα από αυτή τη φιλοσοφία και παίζοντας σύγχρονο, ποιοτικό και γρήγορο μπάσκετ να υπάρξει η καλύτερη δυνατή βελτίωση τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο».

Τι απάντησε για το δύσκολο στοιχείο της διαχείρισης πολύ νεαρών παικτών και κάποιων πολύ έμπειρων μεγαλύτερης ηλικίας:

«Θεωρώ ότι στη δουλειά του προπονητή το στοιχείο αυτό είναι το πιο δύσκολο.Σίγουρα η διαχείριση προσώπων, χαρακτήρων, ταλαντούχων παικτών με μεγάλη διαφορά ηλικίας αλλά και εμπειριών, είναι σημαντικό μέρος και φυσικά προαπαιτούμενο για κάθε προπονητή. Εκτός από τη μεθοδολογία, την τεχνογνωσία και την εμπειρία θα πρέπει ο προπονητής να μπορεί να εμπνεύσει τους παίκτες τους και εκείνοι να δείξουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προπονητή. Σε αυτό το ζήτημα είμαι από τους τυχερούς προπονητές γιατί όλοι οι παίκτες μου έχουν προσωπικότητα, αθλητική νοοτροπία και μπασκετική αντίληψη. Το σημαντικό για μένα τη συγκεκριμένη στιγμή είναι η χημεία και η ισορροπία του «εγώ» με το «εμείς». Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως τους μεγαλύτερους και εμπειρότερους παίκτες για την υποστήριξη και την θέληση τους, να δουλέψουν και να συνεργαστούν με τους πολύ μικρότερους σε ηλικία παίκτες».

Ποιοι οι στόχοι της ομάδας στη φετινή σεζόν:

«Βασικός στόχος της ομάδας μας για φέτος είναι μέσα από μια αξιοπρεπή εμφάνιση με ωραίο μπάσκετ, να έχουμε μια γρήγορη παραμονή στην κατηγορία. Ολα τα παιχνίδια θα τα παίζουμε με το ίδιο πάθος, αγωνιστικότητα, σοβαρότητα και θα διεκδικούμε πάντα την νίκη. Μέσα από τις συνθήκες του κάθε παιχνιδιού η ομάδα θα προσπαθεί να διορθώνει τα λάθη, να παίρνει πρωτοβουλίες, να βρίσκει τις λύσεις ώστε όλοι οι παίκτες να μπορούν να αντιδρούν. Και φυσικά μέσα από αυτή τη διαδικασία να έρθει η βελτίωσή τους και η συνεχή πρόοδος που είναι οι επόμενοι στόχοι! Με τον συνεργάτη μου είμαστε συνειδητοποιημένοι, έχουμε εμπιστοσύνη σε όλους τους παίκτες, παλιούς και νέους ταλαντούχους που ήρθαν και πιστεύουμε πως θα πετύχουμε τους στόχους μας».

Υπάρχουν μελλοντικοί στόχοι στο ανδρικό τμήμα, έχοντας ήδη πολυετή θητεία στον πάγκο αυτής της ομάδας;

«Οπως σας προανέφερα, η ομάδα ξεκίνησε τα 2-3 τελευταία χρόνια να παρουσιάζει ένα νεανικό ρόστερ, με συμμετοχή νεαρών παικτών και από την ακαδημία της Ολυμπιάδας Παπάγου. Ειδικά πέρυσι είχαμε συμμετοχές παικτών, και σε προπονήσεις φυσικά, από το εφηβικό και το παιδικό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία,οι μικροί αποκτούσαν εμπειρίες και παραστάσεις και οι μεγάλοι μας, ηλικιακά παίκτες το διασκέδαζαν. Το αποτέλεσμα ήταν να βγάζουμε αγωνιστική υγεία και το μεγαλύτερο όφελος μας ήταν που καταφέραμε να ενσωματωθούν στην φιλοσοφία νεαροί παίκτες γεννημένοι το 1998, 1999, 2000 ακόμη και 2001. Οι μελλοντικοί στόχοι είναι ξεκάθαροι, η ανδρική ομάδα της Ολυμπιάδας Παπάγου σε μια τριετία-τετραετία να αποτελείται από πολλούς αθλητές που προέρχονται από τα τμήματα των υποδομών.Πρέπει η προσπάθεια και το έργο που γίνεται στα τμήματα της ακαδημίας, που δεν είναι ούτε συγκυριακό, ούτε ευκαιριακό, ούτε τυχαίο πρέπει να αναδειχθεί. Είναι αποτέλεσμα σταθερής άποψης, σωστών επιλογών, οργανωμένης και σχεδιασμένης προσπάθειας και συνεργασίας διοίκησης και προπονητών. Απόδειξη αυτού είναι ότι η φετινή αθλητική σεζόν ξεκίνησε με πάνω από 250 παιδιά στην ακαδημία και σύνολο περίπου 300 αθλητές στο σύλλογο. Και ειδικά φέτος στα παιδικοεφηβικά τμήματα ήρθαν και εντάχθηκαν στο δυναμικό μας, παίκτες από όμορες περιοχές».

Κ. Σγουρίτσα, είστε παράλληλα και προπονητής στα δύο αγωνιστικά τμήματα της Ολυμπιάδας Παπάγου. Το Εφηβικό και το Παιδικό. Μπορείτε να μας πείτε και κάποια λόγια για τα συγκεκριμένα τμήματα που ομολογουμένως ακούγονται θετικότατα σχόλια?

«Ξεκινώντας από το Εφηβικό θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για μια ομάδα, με πολυάριθμο ρόστερ και ταλαντούχα παιδιά και στις 3 ηλικίες. Αρκετοί παίκτες γεννημένοι το 2000 αποτελούσαν τον βασικό κορμό στο περσινό παιδικό, που διεκδίκησε και πήρε την άνοδο στην Α΄ ΕΣΚΑ. Ηθελα να σταθώ για λίγο σε αυτή την επιτυχία. Πέρυσι όπως και φέτος, είμαι προπονητής στα παιδικό-εφηβικά τμήματα και θεωρώ ότι η επιτυχία δεν ήρθε τυχαία. Στο μπάσκετ τίποτα δε