Connect with us

Με συνέντευξή του στην ΕΣΚΑ ο πρόεδρος του ΓΣ Περιστερίου, Γιώργος Παρδακίδης, ανέλυσε το σκεπτικό του αναφορικά με το μείζον θέμα των ακαδημιών, σημειώνοντας και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα και σημαντικά.

-Ας κάνουμε ένα γρήγορο φλας μπακ, πώς ξεκίνησε η όλη αυτή προσπάθεια, φτάνοντας στο σήμερα…

«Ο ΓΣ Περιστερίου και το μπάσκετ συνδέονται όσον αφορά εμένα από τα πρώτα βήματα της παιδικής μου ηλικίας και… μεγαλώσαμε σχεδόν μαζί. Το 2007 μπήκα στο «παιχνίδι» ως έφορος και για μία σκληρή 8ετία – και λέω σκληρή γιατί ήταν τα πιο δύσκολα χρόνια της ομάδας ως προς την επιβίωσή της- και σιγά σιγά φτάσαμε στο 2015 όπου επέστρεψε ο Φίλιππος Κότσης στην ομάδα. Κατόπιν παρότρυνσής του αλλά και των υπολοίπων, δέχθηκα να αγωνιστώ πλέον από το “παρκέ” της διοίκησης. Έκτοτε παραμένω στον σύλλογο (από την θέση του Προέδρου σήμερα) και καθημερινά μάχομαι για να προχωρά και να εξελίσσεται η ομάδα».

-Πόσο εύκολη ή δύσκολη διαδικασία είναι η ανάδειξη νέων ταλέντων, ποια είναι τα εμπόδια που υπάρχουν ως προς αυτό;

«Η διαδικασία ανάδειξης νέων ταλέντων θεωρώ πως ποτέ δεν είναι εύκολη και σε κανέναν τομέα. Αντιθέτως είναι μία διαδικασία που απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί μέσα από αυτή πρέπει να ανακαλύψεις την φυσική ικανότητα ενός ανθρώπου να είναι καλός σε κάτι, κυρίως δίχως να το έχει διδαχθεί. Σαφώς και τα εμπόδια είναι πολλά, όμως είναι προσπελάσιμα γιατί σ’ εμάς η πίστη στην σημασία του ταλέντου είναι υποχρεωτική και καθοριστική. Άλλωστε η κληρονομιά που κουβαλάμε δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια. Είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να συνεχίσουμε την παράδοση στο να δημιουργούμε ταλέντα αλλά και στο να την ενδυναμώσουμε ισχυροποιώντας την».

-Εκπροσωπείτε έναν σύλλογο με βαριά ιστορία και κληρονομιά. Υπάρχει αυτό το έξτρα βάρος της ευθύνης, η «πίεση» για αποτελέσματα; Πώς το διαχειρίζεστε;

«Πόσες φορές έχουμε διαβάσει και ακούσει αυτό τον όρο στη ζωή μας; Τι σημαίνει όμως ακριβώς η έννοια “βαριά ιστορία και κληρονομιά ”; Θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος ότι έχει να κάνει με τις κατακτήσεις μιας ομάδας, ειδικά σε ένα ομαδικό άθλημα όπως το μπάσκετ. Ένας μεγάλος αριθμός κατακτήσεων σε τρόπαια σίγουρα αποτελεί την βαριά ιστορία και κληρονομιά, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Έχουν περάσει 52 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου μας και εμείς συνεχίζουμε όμως να αντιμετωπίζουμε το άθλημα με την ίδια αγάπη και αφοσίωση που το έκαναν τον πρώτο καιρό, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Φυσικά, πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Το άθλημα κατέκτησε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Οι αθλητές μας πρώτοι και στην συνέχεια εμείς αγωνιζόμαστε καθημερινά για να συνεχίσουμε την ιστορία. Άλλωστε τα πιο όμορφα πράγματα στην ιστορία έχουν ξεκινήσει από μια παρέα και εμείς αυτό που κάνουμε είναι την παρέα αυτή να την μεγαλώνουμε και να την δυναμώνουμε».

-Ένα σχόλιο για την ευρύτερη δουλειά τόσο σε εσάς στο κομμάτι των ακαδημιών, όσο και γενικότερα από όσα λαμβάνετε ως εικόνα από άλλα σωματεία. Επίπεδο, ανταγωνισμός, αντίπαλοι, φιλοδοξίες.

«Εχουμε ένα πρωτοποριακό μοντέλο, το οποίο βασίζεται στην γνώση και στην συνεργασία. Αρχιπροπονητηής του συλλόγου είναι ο Γιάννης Βαλληνδράς, όπου έχει την πλήρη επίβλεψη σε όλο οικοδόμημα και έχοντας δίπλα του έναν ικανό και έμπειρο προπονητή τον Κώστα Παπαπαμάρκο ο οποίος υπό την σκέπη του έχει παμπαιδικό, παιδικό και εφηβικό τμήμα. Εχουμε καταφέρει να ενώσουμε κομμάτια του παζλ, με αποτέλεσμα την σωστή ροή και λειτουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια η επικοινωνία μας με τα άλλα σωματεία είναι σε πολλή καλή κατάσταση και έχοντας όλες οι πλευρές ως γνώμονα τα παιδιά πρώτα και τον πρωταθλητισμό στην συνέχεια, όλοι μας δουλεύουμε γι’ αυτό. Ο ανταγωνισμός είναι πια στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι και κύριο μέλημά μας μας είναι να ανεβάζουμε το επίπεδο των αθλητών μας παράλληλα με το καλό μπάσκετ και τα εχέγγυα που χρειάζεται ένας αθλητής, προκειμένου αποχωρώντας από τον ΓΣΠ να τον χαρακτηρίζουν, στην πορεία του και ως «πρώην αθλητή μας» και ”δικό μας παιδί”».

-Οι προσωπικοί και ομαδικοί στόχοι του ΓΣΠ; Διατηρείτε ανοιχτή γραμμή με το αντρικό τμήμα που προχωρά στο δικό του νέο ξεκίνημα εδώ και καιρό; Είναι αυτοσκοπός η δημιουργία και άλλων… Ζούγρηδων, Φύτρων κλπ.;

«Στο Περιστέρι κυριαρχεί το «εμείς πάνω από το εγώ», επομένως και το σύνθημά μας είναι «όλοι μαζί». Προσωπικός και ομαδικός στόχος μας είναι ο σύλλογος να πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια ακόμα και κύριο μέλημά μας είναι οι τυχόν… Ζούγρηδες ή Φύτροι πρωτίστως να γίνουν καλοί άνθρωποι και χρήσιμοι στην κοινωνία και να βάλουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην προσωπικότητά τους. Εννοείτε πως η σύνδεσή μας με το αντρικό τμήμα δεν είναι μόνο στα επαγγελματικά πρότυπα και η επαφή μας είναι καθημερινή και προς όλα τα επίπεδα. Με την ΚΑΕ έχουμε άριστη συνεργασία και αμφότεροι δουλεύουμε στο να προωθούνται οι αθλητές μας στην πρώτη ομάδα».