Connect with us

Ο Γιώργος Σουρμελής, τεχνικός διευθυντής του συλλόγου ΕΣΚΔ ΙΩΝΙΑΣ, με συνέντευξή του στην ΕΣΚΑ αναφέρθηκε σε πολλά και σημαντικά για την δική του ομάδα αλλά και γενικότερα, πάντα με επίκεντρο την εξέλιξη του αθλήματος και ειδικά στις νέες ηλικίες!

-Πείτε μας μερικά πράγματα γενικά για τον σύλλογο, για τον σχεδιασμό και το πλάνο που έχετε ορίσει και εφαρμόζετε μέσα από τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή.

«Ο σύλλογος μπάσκετ της Νέας Ιωνίας εκπροσωπεί έναν μεγάλο δήμο, είναι ένας οργανισμός με πολλούς ανθρώπους που αγαπούν το άθλημα και την ιδέα του συλλόγου. Η Ν. Ιωνία είναι σίγουρα ένας σύλλογος με δυναμική! Μέσα από τον ρόλο μου, στην πρώτη χρονιά συνεργασίας και μαζί πάντα με την διοίκηση του συλλόγου, θέσαμε από κοινού ένα πλάνο ανάπτυξης. Οι βασικές κατευθύνσεις του πλάνου μας είναι η καλύτερη δυνατή λειτουργία και οργάνωση της ακαδημίας, η αναβάθμιση του προπονητικού έργου & team, η προβολή της ακαδημίας και η καλύτερη δυνατή προσέγγιση παιδιών και γονιών. Από την εμπειρία μου, όλα τα παραπάνω συνδυαστικά, φέρνουν πάντα καλά αποτελέσματα, κάτι το οποίο συνέβη και στην ακαδημία μας με μεγάλη αύξηση παιδιών, δημιουργία νέων τμημάτων και στο τέλος της ημέρας έχουμε χαρούμενα παιδιά και γονείς».

-Μέσα από όλη αυτή την διαδικασία ποιος είναι ο στόχος, οι φιλοδοξίες;

«Ο γενικός στόχος για όλους μας είναι να κρατήσουμε τα παιδιά στο άθλημα πού όλοι αγαπάμε. Πιο συγκεκριμένα ο στόχος στην ακαδημία μας είναι να δημιουργήσουμε μια μεγάλη βάση παιδιών, αγόρια & κορίτσια, οπού μέσα από την καθημερινή διαδικασία της προπόνησης τα παιδιά μαθαίνουν το άθλημα, τις αρχές του ομαδικού αθλητισμού και έχουν χαρούμενες εμπειρίες στα παρκέ».

-Η φιλοσοφία του σωματείου; Βραχυπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Βραχυπρόθεσμα είναι γενική αναβάθμιση της ακαδημίας μας, η οποία πιστεύω ήδη φαίνεται και μακροπρόθεσμα να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον σύλλογο, να εξελιχθούν, να προοδεύσουν και να στελεχώσουν τα αγωνιστικά τμήματά μας στην πορεία, με επιτυχία».

-Πόσο απλό ή σύνθετο είναι να διαχειρίζεσαι παιδιά διαμορφώνοντας προσωπικότητες και χαρακτήρες στο παρκέ;

«Δεν είναι εύκολο σίγουρα. Η ευθύνη και το προπονητικό έργο έχουν μεγάλη αξία! Επηρεάζουμε χαρακτήρες/συμπεριφορές/προσωπικότητες και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Όπως έχω ξαναπεί, κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Τίποτα δεν χαρίζεται σε κανέναν. Η διάρκεια, η συνέχεια σε καταξιώνει. Η δουλειά δεν πρέπει να σταματά ποτέ».

-Κόουτς, έχεις σαφή εμπειρία από ανδρικές ομάδες και τμήματα υποδομών. Ποιες είναι οι διαφορές του να κοουτσάρεις ή να έχεις την γενική επίβλεψη σε επίπεδο ανδρών και κλιμακίων;

«Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τις ακαδημίες αλλά και ως head coach σε αντρικά τμήματα. Σίγουρα υπάρχουν πολλές διαφορές, όπως η διαφορετική προσέγγιση ενός παιδιού/μαθητή από κάποιον ενήλικα αθλητή, πιθανόν φοιτητή ή εργαζόμενο, οι αγωνιστικές/προπονητικές απαιτήσεις, ο ρόλος του γονέα στις μικρές ηλικίες κλπ. Όμως, υπάρχουν και πολλά κοινά, όπως η χαρά της εξέλιξης ενός αθλητή ανεξάρτητα την ηλικία, η χαρά της επιτυχίας, του αθλήματος, η όμορφη αγωνιστική εικόνα ενός συνόλου».