Connect with us

Ο επί χρόνια άνθρωπος του Μπάσκετ και δη ως εκ των επικεφαλής στην ομάδα των Αγίων Αναργύρων, Μπάμπης Μουράτος, γνώστης των ερασιτεχνικών κατηγοριών και όχι μόνο, καθώς μην ξεχνάμε ο ένας εκ των υιών του είναι διεθνής παίκτης και αρχηγός στο Λαύριο, μας αναλύει πολλά και σημαντικά… Μέσω συνέντευξής του στην ΕΣΚΑ ο έμπειρος παράγοντας μας απάντησε σε διάφορα ζητήματα γύρω από τα τεκταινόμενα στο Μπάσκετ…

-Πώς αντιδρά ο σύλλογος σε κάτι που χρήζει άμεσης διόρθωσης;

«Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή και ηρεμία. Πάντα θα προκύπτουν προβλήματα, πολλές φορές μη αναμενόμενα, που δεν σε αφήνουν να λειτουργήσεις αλλά όταν υπάρχει συνεργασία και κατανόηση όλα λύνονται».

-Πόσο επηρέασε η κατάσταση της τελευταίας διετίας τον προγραμματισμό σας;

«Σίγουρα, όλοι μας είμαστε επηρεασμένοι από την μεγάλη αποχή λόγω των συνθηκών. Πολλά παιδιά βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα, έχουν αλλάξει προτεραιότητες. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, μιας και αυτό που περνάμε είναι πρωτόγνωρο. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα πολλοί φοβούνται την επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, μένουν στα σπίτια τους. Στόχος μας είναι να φέρουμε όσο πιο πολλά παιδιά στο μπάσκετ και να έχουμε μια αξιοπρεπή παρουσία στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ».

Η γνώμη σας για το επίπεδο στις χαμηλές κατηγορίες;

«Από την στιγμή που αυξήθηκαν οι ομάδες στα εθνικά πρωταθλήματα ήταν αναμενόμενο τα τοπικά πρωταθλήματα να είναι σε χαμηλότερο αγωνιστικό επίπεδο. Η δημιουργία επίσης περισσότερων ομίλων, για να είναι πιο ευέλικτη η διαδικασία των αγώνων, βοήθησε σε αυτό. Είναι μια μεταβατική χρόνια και πιστεύω ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα επανέλθουμε σε μια καλύτερη κατάσταση. Η διαδικασία των πλέι οφ, όμως, ανάμεσα σε ομάδες των δύο ομίλων θα δώσει μεγάλο ενδιαφέρον, με αρκετά παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο».

(ο Βασίλης Μουράτος, νεαρότερος, στο σωματείο από το οποίο αναδείχθηκε)

-Υπάρχουν ταλέντα; Το σωματείο σας ανέδειξε μεταξύ άλλων τον (υιό σας) Βασίλη Μουράτο, έναν παίκτη που υπερβαίνει κάθε φορά τον εαυτό του.

«Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που ταιριάζει στον Έλληνα. Η Εθνική Μπάσκετ πάντα θα αποτελεί την μεγάλη αγάπη του Έλληνα. Διαχρονικά υπάρχουν ταλέντα, αλλά χρειάζονται το κατάλληλο περιβάλλον για να αναδειχθούν. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια βιασύνη εκ μέρους των παιδιών και των οικογενειών τους να αναδειχθούν. Ίσως και από τις ομάδες πολλές φορές. Επίσης, από μικρή ηλικία αναλαμβάνουν τα παιδιά οι μάνατζερ, με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζονται από τον στόχο της βελτίωσής τους και να χάνονται στην πορεία. Το μεγάλο πρόβλημα, πολλές φορές, είναι στην νοοτροπία τους κι όχι στο ταλέντο τους».

(παλαιότερη φώτο με τον Μ. Μουράτο στα δεξιά)

-Τι θα αλλάζατε αν είχατε την δυνατότητα, πάντα σε σχέση με το μπάσκετ.

«Αυτό που θα ήθελα, είναι να υπήρχε μια μεγαλύτερη συνεργασία όλων, σύμπραξη και συνεννόηση. Με στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να δημιουργηθεί πάλι μια Ελληνική σχολή μπάσκετ, όσο αφορά τον τρόπο παιχνιδιού που να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά μας σαν λαός. Καθώς το άθλημα ήταν και παραμένει αγαπημένο για τον Έλληνα».