Με συνέντευξή τους στην ΕΣΚΑ ο υπεύθυνος ακαδημιών στον ΓΣ Παλλήνης, Κλέαρχος Πανούσης και ο τεχνικός υπεύθυνος των αγωνιστικών τμημάτων, Κώστας Τελάκης, μίλησαν για τη νέα φιλοσοφία στο σωματείο.
Ο Κλέαρχος Πανούσης αρχικά ανέφερε:
«Στόχος μας είναι να φέρουμε τα παιδιά της περιοχής ακόμη πιο κοντά στον αθλητισμό και το μπάσκετ. Και έτσι ο σύλλογος να πορεύεται με τα δικά του παιδιά σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες. Το μεγάλο στοίχημα του συλλόγου είναι να φτιάξει μία ακαδημία, ώστε το ανδρικό τμήμα του συλλόγου (που επιχειρεί restart από την Δ’ ΕΣΚΑ), να αποτελείται από αθλητές των φυτωρίων της Παλλήνης. Έχουμε δώσει βάση στα μικρά παιδιά κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Με τον Κώστα Τελάκη να συμπληρώνει: «Τα προηγούμενα χρόνια η Παλλήνη πανηγύρισε ανόδους με δανεικούς παίκτες από ομάδες ανώτερης κατηγορίας, όμως οι πιο μικρές ηλικίες έμειναν πολύ πίσω. Σε συζητήσεις, που έγιναν με την διοίκηση, αποφασίσαμε να δώσουμε βάρος στα μικρά παιδιά, αφού θέλουμε να είμαστε μια ακαδημία πρότυπο και να δίνουμε κίνητρα στα παιδιά του δήμου μας να διακριθούν στο άθλημα. Τα παιδιά ξεκινούσαν το μπάσκετ στην ομάδα από τα έντεκα τους χρόνια. Δεν είχαμε την δυνατότητα να τα φέρουμε σε πιο μικρή ηλικία, αφού η πολιτική του δήμου ήταν να συμμετέχουν σε προγράμματα δικά του. Σήμερα, η ακαδημία μας αριθμεί περίπου 120 παιδιά και προσπαθούμε να μεγαλώσουμε αυτό τον αριθμό, με όποιους τρόπους μπορούμε είτε συμμετέχοντας σε τουρνουά εκτός Αττικής, είτε έχοντας διοργανώσει επιτυχημένα τουρνουά 3 on 3 στην περιοχή μας».
Με τον Κλέαρχο Πανούση να συμπληρώνει: «Η διοίκηση του συλλόγου δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη στη προπονητική ομάδα, την οποία αποτελούν (σ.σ Κώστας Τελάκης, Κλέαρχος Πανούσης, Αντώνης Παπαστυλιανός και Θώμη Χασιώτου) οι οποίοι άπαντες εργαζόμαστε ανελλιπώς τα τελευταία οχτώ χρόνια και επιθυμούμε να βγάζουμε ταλέντα στο μπάσκετ κι αν αυτά έχουν την δυνατότητα να παίξουν σε υψηλότερη κατηγορία, τότε ο σύλλογος δεν τους στέκεται εμπόδιο. Στην Παλλήνη είμαστε σαν οικογένεια συνεργαζόμαστε σε πολύ στενό επίπεδο, για το καλό των νεαρών αθλητών. Προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά, πως το μπάσκετ είναι διασκέδαση και ψυχαγωγία κι ένας τρόπος έκφρασης και ωρίμανσης. Στις ακαδημίες, είναι περιττά τα πολλά συστήματα και θέλουμε να ξυπνήσουμε το μυαλό και το κορμί των παιδιών για το επόμενο αθλητικό βήμα και επίπεδο. Να είναι υπεύθυνα στην άμυνα, να προάγουμε το κίνητρο και την ατομική πρωτοβουλία».
Κλείνοντας ο Κώστας Τελάκης, ανέφερε: «Τα συστήματα από το μπλοκάκι του προπονητή, είναι χρήσιμα μεν, όμως πολλές φορές δεν βοηθάει τα παιδιά να σκέφτονται. Η φιλοσοφία της ομάδας, λέει πως τα παιδιά, οφείλουν να βρίσκουν λύσεις μόνοι τους σε κάποιες στιγμές, να μάθουν να σκέφτονται και να μην τα περιμένουν όλα από τους προπονητές και τα plays. Στην Παλλήνη έχουμε αυτό το mindset, δουλεύουμε στην αθλητικότητα, την αντοχή και τα βασικά του αθλήματος: πάσα, σουτ και σωστές αποστάσεις αλλά το πλαίσιο της δημιουργίας ανήκει αποκλειστικά στους παίκτες και πρέπει για να αποδώσουν, να δημιουργήσουν φάσεις για τους ίδιους και τους συμπαίκτες τους. Όσον αφορά την ελληνική σχολή μπάσκετ, μού φαίνεται σαν να έχουμε μπερδευτεί. Πρέπει σαν χώρα να δουλέψουμε στην αθλητικότητα και στην ταχύτητα, αφού αυτό επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ. Στις μικρές ηλικίες πρέπει να δώσουμε βάση και να αφήσουμε λίγο τα συστήματα στην άκρη, ώστε να μας δείξουν οι αθλητές μας τις δυνατότητές τους. Στα επόμενα δέκα χρόνια, πρώτος στόχος για εμάς τους προπονητές, αλλά και την διοίκηση του συλλόγου μας είναι, όσα παιδιά έρθουν να παίξουν μπάσκετ, να μείνουν σε αυτό. Να το αγαπήσουν, να τους εμπνεύσουμε, ώστε να παίζουν σε όλη τους την ζωή. Φυσικά, επιθυμούμε να βλέπουμε και τα παιδιά της ακαδημίας μας, να παίζουν σε πιο υψηλό επίπεδο, είναι χαρά μας, να παρακολουθούμε την πρόοδο των δικών μας παιδιών. Στοχεύουμε στο να κάνουμε τα κάνουμε τα παιδιά της περιοχής μας να αγαπήσουν το μπάσκετ, μέσα από την ομάδας μας κι αν έχουν δυνατότητες, να τα βοηθήσουμε να εξελίξουν το ταλέντο τους».