Connect with us

Με συνέντευξή του στην ΕΣΚΑ ο Μάριος Σπηλιωτόπουλος, προπονητής του Παιδικού και Εφηβικού στον Γ.Σ. Γλυκών Νερών εστιάζει στο πλάνο που επικεντρώνεται στις Ακαδημίες. Οπως επίσης αναφέρεται και στην μεγάλη επιτυχία του σωματείου να έχει την επόμενη σεζόν τις ομάδες του παιδικού και εφηβικού στην Α1 κατηγορία…

-Πείτε μας για την οργάνωση της ομάδας και πόσο εύκολο ήταν να έχετε και το παιδικό και το εφηβικό σας τμήμα ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ε.Σ.Κ.Α.

«Η περσινή επιτυχία της ανόδου του παιδικού αλλά και η παραμονή στην Α1 καθώς και η άνοδος του εφηβικού μας στην Α1 την φετινή χρονιά είναι κάτι που τα παιδιά κέρδισαν μέσα από σκληρή δουλειά αρκετών ετών. Η ομάδα μας εδώ και πολλά χρόνια έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο στις Ακαδημίες της που θεωρώ ότι βοηθά τα παιδιά να αγαπήσουν το άθλημα, παίρνοντας ταυτόχρονα και τις σωστές βάσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ολα τα παιδιά από μικρή ηλικία αγωνίζονται σε πάρα πολλά παιχνίδια, ενώ μέχρι το παιδικό μας επιμένουμε στο να μπορούν να παίζουν καλά στο 1vs1, να κινούνται σωστά στο γήπεδο κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, να σουτάρουν και να τρέχουν στον αιφνιδιασμό χωρίς να βάζουμε το αποτέλεσμα ως αυτοσκοπό».

«Θεωρώ ότι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια στην δουλειά ενός προπονητή είναι να πείσει τα παιδιά ότι τίποτα δεν πρόκειται να τους χαριστεί και πρέπει να παλέψουν όλοι μαζί για να πετύχουν τους στόχους τους, κάτι πολύ σημαντικό σε πολλούς τομείς της ζωής τους. Σίγουρα είναι πολύ τιμητικό το γεγονός ότι την επόμενη αγωνιστική σεζόν το παιδικό και το εφηβικό μας θα είναι στην Α1, κάτι που μόνο ο Παναθηναϊκός, το Περιστέρι, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και Πλάτωνα έχουν καταφέρει σε όλη την Ε.Σ.Κ.Α. Ο δρόμος για τις επιτυχίες δεν ήταν εύκολος και σίγουρα το να καταφέρουμε να μείνουμε σε αυτό το υψηλό επίπεδο θέλει ακόμα περισσότερη δουλειά και προσπάθεια τα επόμενα χρόνια».

-Εκτός από τις αγωνιστικές επιτυχίες υπάρχει κάποιος άλλος στόχος και φιλοδοξία για τα παιδιά των Ακαδημιών σας;

«Οταν ξεκινήσαμε πριν αρκετά χρόνια ο πρώτος στόχος ήταν να μας εμπιστευτούν τα παιδιά της περιοχής και να γίνουμε μία Ακαδημία που να έχει ενεργά τμήματα σε όλες τις ηλικίες καθώς είχαμε γύρω στα 40 παιδιά συνολικά. Μέσα από δουλειά αρκετών χρόνων καταφέραμε να έχουμε πάνω από 200 παιδιά που ήταν και ο αρχικός στόχος. Σίγουρα οι επιτυχίες όλα αυτά χρόνια με δύο final four σε επίπεδο Παμπαίδων και Μίνι, τις ανόδους στην Α1 σε παιδικό και εφηβικό, την κλήση αθλητών μας στα κλιμάκια της Εθνικής Παίδων και Εφήβων και πολλών αθλητών μας στα κλιμάκια της Ε.Σ.Κ.Α. ήταν μία επιβράβευση όλων αυτών των προσπαθειών που έκαναν τα παιδιά, οι προπονητές και σίγουρα οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τηn λειτουργία και την οργάνωση της ομάδας».

«Οσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια βοήθησαν ώστε αρκετά παιδιά και γονείς από μακρινές περιοχές (Μαραθώνας, Σαρωνίδα, Πικέρμι, Κορωπί αλλά και πιο κοντινούς Δήμους) να μας εμπιστευτούν για την αθλητική και όχι μόνο διαπαιδαγώγησή τους. Αυτό μας κάνει να θέλουμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι και να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείχνουν. Φιλοδοξία είναι να κρατήσουμε το ίδιο υψηλό επίπεδο στις ομάδες μας τα επόμενα χρόνια και προσωπικά έχω μεγάλη πίστη στα παιδιά που έρχονται από τις μικρότερες ηλικίες και θεωρώ ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο επίπεδο με τους συμπαίκτες τους που άνοιξαν τον δρόμο. Ακόμα ένας στόχος είναι να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε ακόμα περισσότερα παιδιά που προέρχονται από τις Ακαδημίες μας στην αντρική ομάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η σύνδεση των Ακαδημιών με το αντρικό, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 5-6 παιδιά που έχουν ενεργό ρόλο στο αντρικό μας στην Β΄ Ε.Σ.Κ.Α, ενώ θεωρώ ότι στο μέλλον θα είναι ακόμα περισσότερα αφού έχουμε έναν κορμό εξαιρετικών παιδιών που φέτος αγωνίσθηκαν με το παιδικό, το εφηβικό αλλά και στο πρωτάθλημα Νέων».

-Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο ή διαφορετικό που χαρακτηρίζει την Ακαδημία σας;

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν μυστικά, πάρα πολλές ώρες μέσα στο γήπεδο με δυνατές προπονήσεις, υπομονή και πίστη στο πλάνο θα είναι πάντα η πρώτη μου απάντηση. Σίγουρα όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε οργανωτικά κομμάτια που μας έδωσαν τεράστια ώθηση τα τελευταία χρόνια και βοήθησαν στο να γίνει η δουλειά όλων των προπονητών ακόμα πιο ποιοτική. Η παρουσία διασώστη σε όλες τις προπονήσεις, η συνεργασία με ορθοπεδικό και φυσικοθεραπευτή έδωσε την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στους αθλητές μας. Η ενδυνάμωση με γυμναστή ανέβασε το αθλητικό επίπεδο των αθλητών μας. Η συμμετοχή σε τουρνουά και φιλικούς αγώνες στο εξωτερικό (Κάποσβαρ) και στην Ελλάδα (Καρπενήσι, Λουτράκι, Πάτρα κ. ά.) έφεραν τα παιδιά ακόμα πιο κοντά σαν παρέα και ομάδα, κερδίζοντας αγωνιστικές εμπειρίες αλλά και αναμνήσεις που θα κρατήσουν για μία ζωή».

«Να αναφέρω την Seek n Skill με όλους τους συνεργάτες της που ήταν δίπλα μας με την βιντεοσκόπηση και ανάλυση πολλών παιχνιδιών των ομάδων μας αλλά και αντιπάλων και είχε μερίδιο στις αγωνιστικές επιτυχίες της ομάδας μας. Τέλος οφείλω να αναφερθώ και στο διοικητικό κομμάτι που προσφέρει σε όλους τους προπονητές της ομάδας μας μεγάλη ασφάλεια στο να δουλέψουν με υπομονή, χωρίς να φοβούνται για την θέση τους και χωρίς να χρειάζεται να κυνηγάνε αποτελέσματα με κάθε κόστος».

-Θα υπάρχουν και δύσκολες στιγμές σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνετε.

«Εννοείται, κάτι που αξίζει δεν μπορεί να είναι και εύκολο. Για κάθε επιτυχία των ομάδων μας υπάρχουν και οι δύσκολες στιγμές, είτε αυτές είναι αγωνιστικές, είτε αφορούν συμπεριφορές και αντιμετώπιση αθλητών και γονιών. Προσωπικά από τις πιο δύσκολες αγωνιστικές στιγμές ήταν να διαχειριστώ το ξέσπασμα και κλάμα των παιδιών σε έναν απίστευτο προημιτελικό παμπαίδων με το Περιστέρι που έληξε με 85-86 με καλάθι στην λήξη του αγώνα. Στην συνέχεια βέβαια αυτή την στιγμή την χρησιμοποιήσαμε ως ενέργεια και δύναμη σε όσα πετύχαμε. Οσο ανεβαίνεις επίπεδο αλλά και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά υπάρχουν αρκετά που δεν συνεχίζουν και σίγουρα όταν είναι παιδιά που έχεις περάσει πολλά χρόνια μαζί είναι στενάχωρο. Το γεγονός ότι η ομάδα προσπαθεί κάθε χρόνο να έχει δύο γκρουπ σε παιδικό και εφηβικό δίνει την δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να μείνουν κοντά στον αθλητισμό που ιδιαίτερα τις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχω συνεργαστεί με απίστευτα παιδιά, εξαιρετικούς χαρακτήρες και πραγματικούς πολεμιστές, οπότε σίγουρα οι άσχημες στιγμές δεν είναι ικανές να αλλάξουν όσα όμορφα έχουν συμβεί μέσα και έξω από τα γήπεδα όλα αυτά τα χρόνια».