Connect with us

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Σταματόπουλος (Ίρις Πετρούπολης): «Ο απολογισμός, οι προτάσεις και οι αυριανοί πρωταγωνιστές»

Με συνέντευξή του στην ΕΣΚΑ ο Γιώργος Σταματόπουλος, προπονητής του ανδρικού και υπεύθυνος ακαδημιών στην Ιριδα Πετρούπολης μίλησε για το πλάνο της ομάδας των δυτικών προαστίων, προχωρώντας και στις δικές του προτάσεις αναφορικά με πολλά ζητήματα.

Για το ανδρικό:

«Η ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος της Β΄ ΕΣΚΑ βρήκε την ομάδα μας να τερματίζει στην 7η θέση του 1ου ομίλου με ρεκόρ 14 Νίκες – 12 Ήττες και στην ουσία έμεινε εκτός playoff για μία νίκη. Το πρωτάθλημα ήταν άκρως ανταγωνιστικό αλλά παρά το άσχημο βαθμολογικό ξεκίνημά μας καταφέραμε να βελτιώσουμε πολύ την εικόνα μας και να παρουσιάσουμε ειδικότερα στον δεύτερο γύρο ένα πολύ όμορφο αγωνιστικό πρόσωπο. Το γεγονός ότι μείναμε εκτός playoff λόγω συνδυασμών αποτελεσμάτων στην τελευταία αγωνιστική και ότι με τις ομάδες που έφτασαν να αγωνίζονται για την άνοδο είχαμε θετικό ρεκόρ (5 Νίκες- 3 Ήττες) μάς αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση για την χρονιά που ολοκληρώθηκε. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες για την φετινή τους προσπάθεια ανεξαρτήτως αποτελέσματος και κατάταξης».

Η φιλοσοφία:

«Η ομάδα μας διατήρησε την φιλοσοφία που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια με χαμηλό μ.ο. ηλικίας (25 χρονών) και έναν κορμό με παιδιά που προέρχονται ή έχουν αγωνιστεί στα τμήματα υποδομής μας (με πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι απλά συμπληρωματικό) και τα οποία πιστεύουμε και αυτά θεωρούμε πως απέδειξαν την δυναμική τους. Το βασικότερο όμως είναι ότι καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς διατηρήσαμε ένα καλό κλίμα εντός και εκτός γηπέδου και μοιραστήκαμε στιγμές από αυτές που μόνο ο ερασιτεχνικός αθλητισμός μπορεί να προσφέρει».

Κεφάλαιο Υποδομές:

«Στο πολύ σημαντικό για όλους κομμάτι των υποδομών, όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα το πρώτο μέλημά μας είναι να αποτελεί η ομάδα μας πρώτα απ’ όλα ένα κύτταρο κοινωνικοποίησης για τα παιδιά της περιοχής της Αγίας Τριάδας (αλλά και της ευρύτερης Πετρούπολης και όχι μόνο) και να προσφέρουμε ένα περιβάλλον που τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να αθληθούν και να βελτιωθούν. Τα τμήματά μας συμμετέχουν σε όλα τα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΣΚΑ και πραγματικά το feedback που λαμβάνουμε από τους ίδιους τους αθλητές είναι ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στα τουρνουά υποδομών (περισσότερα παιχνίδια, χωρίς σκορ, συμμετοχή για όλα τα παιδιά) είναι πολύ θετικό, καθώς τα παιδιά έχουν κάθε εβδομάδα το κίνητρο που δεν είναι άλλο από το ίδιο το παιχνίδι».

Επίσης:

«Στα αγωνιστικά τμήματα είχαμε φέτος την επιτυχία του Παιδικού με προπονητή τον κόουτς Αχινιώτη (ο οποίος είναι άμεσος συνεργάτης και στο ανδρικό) με την άνοδο στην Α2 κατηγορία της νέας χρονιάς. Πολύ σημαντικό για μένα είναι ότι δημιουργήσαμε και δεύτερο τμήμα Κοριτσιών με την κόουτς Ευγενία Κουλή (ήδη τα τελευταία δύο χρόνια συμμετείχαμε για πρώτη φορά στα τουρνουά Μίνι Κορίτσια και Παγκορασίδων της ΕΣΚΑ) καθώς φέρνουμε νέα παιδιά στο άθλημα και ιδιαίτερα στον δύσκολο χώρο του γυναικείου μπάσκετ».

Εν κατακλείδι:

«Η προσπάθεια που γίνεται από την Ομοσπονδία και την Ενωση το τελευταίο διάστημα έχει φέρει έναν νέο αέρα στο ελληνικό μπάσκετ. Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε και να συνδράμουμε ο καθένας από το πόστο του με τις δυνάμεις του. Έχω την αίσθηση ότι μια επιτυχία της Εθνικής ομάδας στο επερχόμενο Προολυμπιακό και μακάρι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα τονώσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών για το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων. Το μεγαλύτερο βάρος από εκεί και πέρα θα πέσει στους προπονητές των πολλών τοπικών σωματείων όπως η Ίριδα Πετρούπολης που θα πρέπει να διατηρήσουμε αρχικά το ενδιαφέρον των παιδιών που θα έρθουν στο άθλημα και στην συνέχεια να τα εντάξουμε στους κανόνες του αλλά και να παράγουμε παίκτες που θα διαγράψει ο καθένας την δική του διαδρομή στο άθλημά μας. Ο προπονητής στα τοπικά σωματεία παίζει μεγάλο ρόλο που επεκτείνεται από τα όρια του αμιγώς αγωνιστικού και αγγίζει κυρίως τα όρια του κοινωνικού στην εποχή που ζούμε».

«Θα μπορούσα να πω και εγώ για το καταπληκτικό πρόγραμμα που έχουμε από τις ακαδημίες μέχρι το ανδρικό μας και για τις τεράστιες επιτυχίες του (π.χ κλήσεις στα κλιμάκια όταν καλά κάνει η Ομοσπονδία και προσπαθεί να δει όσο περισσότερους αθλητές από όλες τις ομάδες) αλλά θα προτιμήσω να πω ότι όσον αφορά τον σύλλογό μας προτιμούμε να μένουμε πιστοί στις αρχές μας. Να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο καλά την προσπάθειά μας όταν μια οικογένεια μάς εμπιστεύεται το πιο σημαντικό κομμάτι της, τα ίδια τα παιδιά! Καλύτεροι κριτές είναι πάντα οι ίδιοι οι αθλητές και μας χαροποιεί ότι όσοι είναι ή έχουν περάσει από την αθλητική οικογένειά μας έχουν ευχάριστα συναισθήματα και βιώματα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας και όχι μια στιγμιαία νίκη ή μια πρόκριση».

Δυσκολίες, προβλήματα, προτάσεις

«Η Δυτική Αθήνα αλλά και συγκεκριμένα η Πετρούπολη είναι μια μπασκετική περιοχή. Όλες οι ομάδες της περιοχής προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό. Υπάρχει και η τεχνογνωσία προπονητών αλλά και το ταλέντο αθλητών. Το μεγάλο πρόβλημα που θίγουμε όλοι μας είναι το πρόβλημα το γηπεδικό που δεν επαρκεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες τις οποίες ο αριθμός των αθλητών που ασχολούνται με το μπάσκετ δημιουργεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι του χρόνου 5 τμήματα (3ων ομάδων της πόλης) θα συμμετέχουν στα Πρωταθλήματα Παίδων-Εφήβων της Α1 και Α2 κατηγορίας της ΕΣΚΑ και τα δύο κλειστά της πόλης πολύ απλά δεν επαρκούν (συνεκτιμώντας και τα ανδρικά-γυναικεία τμήματα των αθλημάτων συνολικά). Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα με λύσεις που δεν θα μείνουν απλά υποσχέσεις».

«Θα ήθελα επίσης να εκφράσω μέσω του βήματος που μας δίνετε και μια δική μου παρατήρηση σχετικά με την διεξαγωγή των Τουρνουά – Πρωταθλημάτων Υποδομών σε σχέση με όσα ανέφερα και παραπάνω ώστε να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον των αθλητών – αθλητριών για το μπάσκετ. Υπάρχει ένα ποσοστό παιχνιδιών στις ηλικίες που υπάρχει Σκορ που λήγουν με μεγάλη διαφορά. Πρόσφατα μια εξαιρετική συνάδελφος με ρώτησε σε αγώνα τμήματός μας: «Μα καλά γιατί κατεβάζεις το τμήμα, είναι δύσκολος ο όμιλος, θα σας συντρίψουν». Τι πρέπει να κάνουμε σαν υπεύθυνοι; Να πούμε σε ένα παιδί δεν θα παίξεις αγώνα; Να μην συμμετέχουμε στην διοργάνωση αλλά μόνο σε φιλικά; Θεωρώ είναι μία ιδέα η διοργανώτρια αρχή να εξετάσει τον τρόπο που γίνονται οι χωρισμοί ομίλων σε οποιαδήποτε κατηγορία με την συνεισφορά και την δική μας (με την μορφή ημερίδας που θα ακουστούν προτάσεις) που γνωρίζουμε την δυναμική κάθε τμήματος. Παιχνίδια – παρωδίες που όλοι γνωρίζουμε με μεγάλα σκορ δεν θα έπρεπε να επιτρέπουμε να γίνονται. Τόσο για τα παιδιά χαμηλότερης δυναμικής που προφανώς δέχονται ένα πλήγμα στον ψυχισμό τους όσο και για τα παιδιά υψηλότερης δυναμικότητας που προφανώς δεν κερδίζουν τίποτα με το να του πει (και αν το πει) ο προπονητής μην κλέβεις την μπάλα, μην παίζεις άμυνα, σούταρε μόνο τρίποντο για να μην ξεφύγει το σκορ. Το φαινόμενο αυτό νομίζω όλοι θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό αν όχι να εξαλειφθεί».

«Κλείνοντας να ευχαριστήσω την διοίκηση της ομάδας μας (τον Πρόεδρο κ. Θοδωρή Λάππα,τον Αντιπρόεδρο κ. Εκίζογλου Μιχάλη, τον Γενικό Αρχηγό κ. Κοτσαύτη Βασίλη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κακαρούνα Αποστόλη) για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου και την «ανοχή» τους στα καπρίτσια μας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους άμεσους συνεργάτες μου προπονητές κ. Αχινιωτη Δημήτρη, κ. Κοσσσυβάκη Παντελή, κ. Πουρναρά Παναγιώτη, κ. Ευγενία Κουλή και κ. Γιάννη Ζερβολέα για την εξαιρετική τους συνεργασία στο κομμάτι των Ακαδημιών. Η Ίριδα Πετρούπολης με την συνεισφορά όλων εκπέμπει Υγεία, παράγει Αθλητισμό και συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στο να μετατρέψει τους σημερινούς αθλητές μας σε αυριανούς Πολίτες για την κοινωνία που ονειρευόμαστε. Κάθε μέρα μεγαλώνουμε και πιο πολύ».

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply