Connect with us

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαργαρίτα Μάλαμα: «Ο Πανελλήνιος έχει επιστρέψει»

Με συνέντευξή της στην ΕΣΚΑ η υπεύθυνη της Ακαδημίας Μπάσκετ του Πανελληνίου ΓΣ, μάς αναλύει το πλάνο της για την ανάπτυξη του αθλήματος και την αγωνιστική φιλοσοφία στους «ολυμπιονίκες» αναφερόμενη στην Κυψέλη, την αθλητούπολη στην καρδιά της Αθήνας.

Αναδρομή:

«Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος είναι ο αρχαιότερος αθλητικός σύλλογος με έτος ίδρυσης το 1891. Μεταξύ των αθλημάτων που καλλιεργεί είναι και αυτό της καλαθοσφαίρισης κι ενώ στο κοντινό παρελθόν είχε πολύ μεγάλες επιτυχίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής δυσχέρειας οι ακαδημίες του συλλόγου ουσιαστικά έκλεισαν. Εδώ και 3 χρόνια γίνεται σοβαρή προσπάθεια να οργανωθεί η ακαδημία των Ολυμπιονικών. Εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή του βοηθητικού κλειστού γηπέδου μπάσκετ (τέντας) μετά από τη μεγάλη χιονόπτωση τον Φεβρουάριο του ’22. Παρ‘ όλες τις δυσκολίες η ακαδημία έχει εφηβικό τμήμα που παίζει στην Α2 κατηγορία και παιδικό και παμπαιδικό αγωνιστικά τμήματα. Προπονητές των τμημάτων αυτών είναι οι κκ Κελλής Στέλιος και Σιλιόγκας Δημήτρης, οι οποίοι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Σχετικά με το ανδρικό τμήμα, μαζί με τον γενικό αρχηγό τον κ. Βασίλη Γκιούσμα και τον κ. Χρήστο Γκόλια που είναι ο έφορος που κράτησε ζωντανό το σύλλογο, οραματιστής αυτής της προσπάθειας είναι ο κ. Ευάγγελος Πετρόπουλος. Μετά τις συνεχόμενες επιτυχίες και ανόδους των τελευταίων 5 ετών, τη φετινή χρονιά αγωνίστηκε και κατάφερε να παραμείνει στη National League 1. Ο Πανελλήνιος έχει επιστρέψει με στόχο νέες διακρίσεις».

Ακαδημία:

«Πρώτος μας στόχος ήταν να γεμίσουμε το γήπεδο του μπάσκετ με νεαρούς αθλητές και αθλήτριες και να τους εμφυσήσουμε την αγάπη για την πορτοκαλί μπάλα. Σιγά σιγά τα γήπεδα που έχουμε διαθέσιμα γεμίζουν από παιδιά όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων. Κατά τη φετινή χρονιά, που ήταν και η χρονιά με τις περισσότερες νέες εγγραφές των τελευταίων ετών, εφαρμόσαμε ένα πολύ ευέλικτο πλάνο προσανατολισμένο στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους. Το μυστικό μας; Κάθε μέρα προπόνηση & διασκέδαση! . Όλα τα τμήματά μας είναι ολιγομελή. Ο μέγιστος αριθμός παιδιών σε κάθε προπόνηση είναι από 10 έως 12. Λειτουργούν τμήματα για αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών από 4 ετών – και άνω.  Πέρα από το προκαθορισμένο πρόγραμμα του κάθε τμήματος, υπάρχουν κάθε μέρα διαθέσιμες προπονήσεις για όλα τα παιδιά του συλλόγου. Υπάρχουν παιδιά (αρχάρια) που κάνουν προπόνηση 10 και 12 ώρες την εβδομάδα, ανάλογα με το πότε έχουν τη δυνατότητα. Κάτι το οποίο έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα στην εξέλιξη των αθλητών. Η Ακαδημία παρέχει τα πάντα στα παιδιά. Έχουμε διαθέσιμες πέρα από το ανοιχτό και το κλειστό γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του στίβου καθώς και το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο του γηπέδου. Είμαι υπέρμαχος της σωστής αθλητικής ανάπτυξης των παιδιών σε βάθος χρόνου (Long Term Athletic Development). Το πρόγραμμά μας έχει ως επίκεντρο τον αθλητή και συγκεκριμένα το τι χρειάζεται τεχνικά, αθλητικά και ψυχοπνευματικά ώστε να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του».

Επικοινωνία προπονητή-αθλητή:

«Εστιάζουμε στη διαδικασία που βοηθά τον αθλητή να συνειδητοποιήσει τα δυνατά και τα αδύνατά του σημεία, τη σωστή στοχοθέτηση και συμπεριφορά για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται, καθώς και στην επικοινωνία μεταξύ προπονητή και αθλητή. Οι ασκήσεις της ακαδημίας περιλαμβάνουν στο 1ο μέρος τους, ανάπτυξη τεχνικής μέσω συναρπαστικών δεξιοτήτων και συναγωνιστικών παιχνιδιών και στο 2ο μέρος έχει παιχνίδι μπάσκετ μονό ή διπλό με καθοδήγηση από τον προπονητή. Βασικός στόχος μας είναι τα παιδιά να το ευχαριστιούνται! Να φεύγουν χαμογελαστοί και βέβαιοι ότι τα έδωσαν όλα στο παρκέ. Κάθε προπόνηση δημιουργεί μια αλληλουχία διαδικασιών στον αθλητή. Όταν δουλεύει συνειδητά, γνωρίζοντας τα στάδια αυτής της διαδικασίας και ξεπερνώντας τη ζώνη άνεσής του κάθε φορά, τότε είναι που παρατηρεί αθροιστικά σπουδαία αποτελέσματα. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται τη σωστή καθοδήγηση».

Λίγα βιογραφικά στοιχεία:

Η Μαργαρίτα Μάλαμα έχει μεγάλη εμπειρία (20 ετών) στην προπονητική, τόσο ως επικεφαλής όσο και ως βοηθός προπονητή σε πολλές επαγγελματικές ομάδες και έχει συμμετάσχει σε πολλά μπασκετικά καμπ τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες μορφές του αθλητισμού και της προπονητικής όπως ο Θεόδωρος Ροδόπουλος, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και πρόσφατα ο Phil Handy, assistant coach LA Lakers. Είναι πρώην επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια με συμμετοχές στην Εθνική γυναικών. Από το 2021 είναι υπεύθυνη των ακαδημιών μπάσκετ στον ιστορικό Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο (ΠΓΣ). Συμμετέχει ως βετεράνος παίκτρια στην ομάδα μπάσκετ της βουλής των Ελλήνων που προσφέρει φιλανθρωπικό έργο. Μεταξύ άλλων είναι:

Α) Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ΜΕ ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση
Β) Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην οργάνωση και Διοίκηση του αθλητισμού και της αθλητικής αναψυχής
Γ) Τελειόφοιτος μεταπτυχιακού Μεγιστοποίησης Αθλητικής Απόδοσης
Δ) Κάτοχος διπλώματος EuroLeague coaches masterminds
Ε) Κάτοχος πιστοποίησης Ακαδημίας προπονητών του coach Phil Handy στο Los Angeles
Στ) Δημιουργός του εκπαιδευτικού προγράμματος εκμάθησης του σουτ – www.10kshots.gr
Και προπονήτρια ατομικής βελτίωσης.

Οι φωτογραφίες είναι από εκδηλώσεις της ομάδας και διάφορες συνεργασίες του ΠΓΣ και της κόουτς.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply