Connect with us

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΓΑΣ Καλυβίων – Ζανανίρι: «Ο στόχος του συλλόγου είναι διττός»

Με συνέντευξή της στην ΕΣΚΑ η Ειρήνη Ζανανίρι, γραμματέας στην διοίκηση του ΓΑΣ Καλυβίων, αναφέρθηκε σε όλα όσα αφορούν το σωματείο, «ξεναγώντας» μας στην αθλητούπολη και την μπασκετική καθημερινότητα της περιοχής του Θορικού.

Αναλυτικά, τόνισε:

«Ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Καλυβίων (Γ.Α.Σ.Κ.), στην διοίκηση του οποίου έχω την τιμή να συμμετέχω από το 2019, έχει μια μακροχρόνια ιστορία και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στα αθλητικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής. Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή:

Ιδρύθηκε το 1994, με τις προπονήσεις να γίνονται στο ανοιχτό γήπεδο της Διδασκάλου Καμπά, ενώ το 1995 τα τμήματα Παίδων και Κορασίδων συμμετέχουν για πρώτη φορά σε επίσημα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ. Σημαντική ώθηση στις δραστηριότητες του Συλλόγου έδωσε η κατασκευή το 2003 του κλειστού γυμναστηρίου «Αντώνης Τρίτσης» στα Καλύβια, όπου οι αθλητές της περιοχής γυμνάζονται και αγωνίζονται πλέον σε ιδανικές συνθήκες. Έκτοτε έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες, κυρίως για τα γυναικεία τμήματα του Συλλόγου, τα οποία υπό την καθοδήγηση του προπονητή Δημήτρη Αναγνώστου αναδεικνύονται σε «μπασκετική δύναμη» της ΕΣΚΑ. Στα σημαντικότερα επιτεύγματα της ομάδας περιλαμβάνονται η κατάκτηση του Πρωταθλήματος Παγκορασίδων (2011), η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών της ΕΣΚΑ (2017) και ταυτόχρονα την ίδια χρονιά του Πρωταθλήματος Α’ ΕΣΚΑ που έδωσε το εισιτήριο για τις Εθνικές κατηγορίες. Το 2018 καταφέρνει να φτάσει το όνειρο κάθε ομάδας, να ανέβει στην Α1 Εθνική κατηγορία Γυναικών, αντιμετωπίζοντας ισάξια τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδος».

Στόχοι

«Το 2019 ήταν μια χρονιά ορόσημο. Η διάλυση της γυναικείας ομάδας, λόγω αδυναμίας εξεύρεσης χορηγού, βρίσκει τον Σύλλογο «πληγωμένο», να καλείται να αφήσει πίσω μια πολύ επιτυχημένη πορεία του Γυναικείου τμήματος και να ξεκινήσει από την αρχή. Στόχος μας είναι ο ΓΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα Μεσόγεια για την συστηματική άθληση των παιδιών, τα οποία θα στελεχώσουν μελλοντικά τα αγωνιστικά τμήματα του Συλλόγου. Για τον σκοπό αυτό η Διοίκηση, υπό την προεδρία του Γιώργου Μουστάκη (2019-2022) και του Γιώργου Ευθυμίου (2022-σήμερα) και εκμεταλλευόμενη την τεράστια εμπειρία του Δημήτρη Αναγνώστου, έχει προχωρήσει σε επανασχεδιασμό του προπονητικού πλάνου. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στην ομάδα, τόσο στο οργανωτικό κομμάτι όσο και στην γενική φιλοσοφία μας. Ο στόχος του Συλλόγου είναι διττός, αφορά αφενός την προπόνηση των αθλητών και την μπασκετική τους εξέλιξη και αφετέρου να μάθει στα παιδιά την αξία του αθλητισμού μέσω του μπάσκετ, αλλά και να αναπτύξει την συνεργασία, την ομαδικότητα και την φιλία».

Επικοινωνία

«Ένας ακόμη τομέας στον οποίο επενδύουμε είναι η επικοινωνία και η εξωστρέφεια. Γίνεται συστηματική χρήση των social media (Facebook, Instagram), δημιουργήθηκε κανάλι στο YouTube, έχει αναβαθμιστεί η ιστοσελίδα του Συλλόγου και σύντομα θα «βγει στον αέρα» το ανανεωμένο site, ενώ εκμεταλλευόμαστε όλα τα κανάλια επικοινωνίας με αθλητές και γονείς (messenger, e-mail, viber αλλά και ένα εξειδικευμένο application για smartphones)».

Προπονητικό επιτελείο – Εγκαταστάσεις

«Σήμερα στον ΓΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ η εκμάθηση του αγωνίσματος γίνεται από πτυχιούχους γυμναστές και προπονητές. Η πείρα του καταξιωμένου coach Αναγνώστου συνδυάζεται με νέους προπονητές, με γνώσεις και όρεξη, την Αγγελική Αναγνώστου, τον Θοδωρή Αντύπα και τον Ισίδωρο Ορφανό, ενώ πρόσφατα μπήκε στην οικογένεια του ΓΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ και ο έμπειρος Αλέξης Γεωργαντάς. Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, έτσι λοιπόν, προπονητές και διοίκηση συνεργαζόμαστε όλοι μαζί καθημερινά για να πετύχουμε τους στόχους μας. Η ομάδα έχει την τύχη να αγωνίζεται σε ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα της Αττικής, το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε από τον Δήμο Σαρωνικού (ανακατασκευή παρκέ, τοποθέτηση LED, συντήρηση εξοπλισμού, περιβάλλοντας χώρος).

Ακαδημίες – Baby basket

«Τα τελευταία χρόνια οι Ακαδημίες μας λειτουργούν με σοβαρότητα και πρόγραμμα, με αγόρια και κορίτσια από 5,5 ετών περίπου. Το προπονητικό πλάνο που εφαρμόζεται έχει ως στόχο να εισάγει τους μικρούς αθλητές και αθλήτριες στον μαγικό κόσμο του μπάσκετ, μαθαίνοντάς τους τις βασικές τεχνικές, την συνεργασία στο γήπεδο, την συνέπεια, την υπευθυνότητα. Επιπλέον, εδώ και δύο χρόνια, ξεκινήσαμε ένα νέο πρόγραμμα, το “Baby basket” για παιδιά από 3 ετών, που υλοποιείται από την coach Αγγελική, με εξειδικευμένο εξοπλισμό και ασκησιολόγιο και έχει ως στόχο την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων, την κινητική αγωγή, την πρώτη επαφή με την μπάλα. Σε μια εποχή που βιώνουμε την εξάρτηση από τις ηλεκτρονικές συσκευές, την παιδική παχυσαρκία, μυοσκελετικά προβλήματα, άγχος της καθημερινότητας από πολύ μικρή ηλικία, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε κίνητρα στα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Έτσι, το προπονητικό κομμάτι των Ακαδημιών έχει εμπλουτιστεί με ψυχαγωγικές ασκήσεις, φιλικούς αγώνες, εκδηλώσεις (πρόσφατα έγινε Τουρνουά Fun Basket της ΕΟΚ στα Καλύβια), επιμορφωτικές δράσεις (π.χ. σε θέματα διατροφής). Μάλιστα, στην Καλοκαιρινή γιορτή του Συλλόγου είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε τον θρύλο του Ελληνικού μπάσκετ Παναγιώτη Γιαννάκη, που έδωσε τόση χαρά στα παιδιά με την παρουσία του».

Τμήματα Υποδομής – Αγωνιστικά Τμήματα

«Η εποχή του Covid ήταν μια δύσκολη περίοδος για όλους, ειδικότερα τα μεγαλύτερα παιδιά απομακρύνθηκαν από τον αθλητισμό. Έτσι, τα αγωνιστικά τμήματα του Συλλόγου δημιουργήθηκαν εκ νέου και σήμερα πλέον συμμετέχουμε σχεδόν σε όλα τα επίσημα Πρωταθλήματα και Τουρνουά της ΕΣΚΑ: Κορασίδες, Παγκορασίδες, Γαλανόλευκα U13 Κοριτσιών, ΜΙΝΙ U12 Κοριτσιών, Παίδες, Παμπαίδες, Γαλανόλευκα U13 Αγοριών, ΜΙΝΙ U11 Αγοριών. Το προπονητικό πλάνο που υλοποιείται στοχεύει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός αθλητή: κλασική προπόνηση ανάλογα με το ηλικιακό επίπεδο, ατομική τεχνική, συστηματική εκγύμναση/ενδυνάμωση – με εξειδικευμένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης από strength & conditioning coach. Και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπουμε τα αποτελέσματα της συστηματικής δουλειάς, τόσο με την συνεχή αύξηση του αριθμού των αθλητών μας όσο και με τις επιτυχίες τους μέσα στο παρκέ: την περασμένη αγωνιστική περίοδο χαρήκαμε δύο ανόδους, της Ανδρικής μας ομάδας στην Γ’ ΕΣΚΑ και της ομάδας Κορασίδων στην Β’ ΕΣΚΑ».

Εν κατακλείδι

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλα τα παιδιά του Συλλόγου να νιώσουν τη χαρά των αγώνων, να κάνουν πράξη τα όσα διδάσκονται, να αρχίσουν να ονειρεύονται την μετέπειτα πορεία τους στο χώρο του μπάσκετ, συμμετέχοντας πρωτίστως στο κατάλληλο ηλικιακά τμήμα και για τον λόγο αυτό λαμβάνουμε μέρος σε όλες τις προαναφερθείσες διοργανώσεις, παρά το εξαντλητικό πρόγραμμα κάθε Σαββατοκύριακο. Οι μεγαλύτεροι αθλητές και αθλήτριες του Συλλόγου, Νεάνιδες και Έφηβοι, καθώς είναι περιορισμένοι σε αριθμό – είναι πολύ δύσκολες ηλικίες με όλες τις σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών – έχουν ενσωματωθεί στις ομάδες Γυναικών, που φέτος ανασυστάθηκε και συμμετέχει στην Γ’ ΕΣΚΑ και Ανδρών αντίστοιχα. Άλλωστε, στόχος του Συλλόγου είναι οι αθλητές των Ακαδημιών και της ευρύτερης περιοχής να επανδρώσουν μελλοντικά σχεδόν στο σύνολό τους τις ομάδες ενηλίκων μας. Η έκφραση «είμαστε ομάδα, είμαστε οικογένεια» στον ΓΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ δεν είναι σχήμα λόγου. Σε μια δύσκολη εποχή ειδική μέριμνα δίνεται για τις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών, όπου ο ένας στηρίζει τον άλλο, τόσο εντός γηπέδου όσο και στην καθημερινή ζωή τους έξω από αυτό. Προπονητές και διοίκηση ζούμε κυριολεκτικά μέσα στο γήπεδο έχοντας καθημερινή επαφή με τους αθλητές και τους γονείς, συζητάμε, διαφωνούμε, εξελισσόμαστε, αλλά κυρίως βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται, όταν η ομάδα πάει καλά στον αγωνιστικό τομέα αλλά και οι Ακαδημίες μας ανθίζουν. Αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε, να αφιερώνουμε όλο τον ελεύθερο χρόνο μας, να δίνουμε και την ψυχή μας. Όλοι μαζί, Χτίζοντας το μέλλον».

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply